Argo Ideon: pikk ooteaeg

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik


Kümned tuhanded inimesed on rahvaloenduse ankeedi juba interneti kaudu ära täitnud. Kindlasti on kõik osalejad huvitatud ka loenduse tulemustest.


Esimese ja esialgse arvu saab kätte tänavu mai lõpus ning see peaks andma vastuse ühele kõige põletavamale küsimusele: kas meid on Eestis ka tegelikult 1,3 miljonit nagu seni arvatud või näiteks hoopis 1,2 miljonit või – mida siiski eriti uskuda ei tahaks – lausa alla ühe miljoni? Kindlasti on see arv üks aasta tähtsamaid uudiseid.

Kahju on aga sellest, et täielikult avaldatakse rahvaloenduse andmestik alles 2014. aastal, mil elu on edasi liikunud ja materjali uudisväärtus on juba mõnevõrra vananenudki. Selge, et andmete põhjalik analüüs võtab oma aja. Ometi tähendab kaheaastane ooteaeg seda, et ka tänavu mais ja detsembris avaldatava rahvaarvu tegelik taust jääb pikaks ajaks häguseks. Meil tuleb oodata 2014. aastani, et saada näiteks selgust selles, kui palju on Eesti-Soome vahet pendeldavaid töötajaid, kes ärinädala veedavad põhjakaldal ja nädalavahetused enamasti Eestis. Ning kui see teave lõpuks avalikuks tuleb, on tegu juba kaks aastat vana infoga. Mis teha, statistika rattad pöörlevad omasoodu – kuni inimesi veel kiibistatud pole, on võimatu igal hetkel kõigi asukohta korraga määrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles