Vabadus taandub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On häbiväärne ja kurb, et eelmise sajandi viimasel kümnendil Nõukogude Liidu ikke alt vabanenud riikides lähevad lood vabadusega üha halvemaks. Kas pääsemine kommunistide võimust tähendas tõesti vaid lühiajalist vabaduse tuulepuhangut? Päris vabaks hindab sõltumatu valitsusväline organisatsioon Freedom House endise N Liidu osadest vaid Balti riike ja Ukrainat.



Mis on meie kunagiste saatusekaaslaste juures valesti läinud, et sealsete kodanike vabadustele ja poliitilistele õigustele antakse viletsamaid hinnanguid kui maailma kauaaegsete murepiirkondade olukorrale? Olgugi et ajalugu ei saa korrata, küsigem ikkagi, kas üksikisiku vabadusi hindavad riigid oleks saanud teha midagi teisiti, et vältida vabaduse taastaandumist sellel «kuuendikul planeedist».



Võib-olla oleks olnud abi, kui poleks järjepanu silmi kinni pigistatud, pidades märke vabaduste piiramisest vaid algaja õppuri tahtmatuteks komistusteks või eelistades inimeste vabadust kaubanduslikele huvidele. Äkki annab ajaloost ikkagi midagi õppida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles