Juhtkiri: valetav minister

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maripuu ei saa sotsiaalministeeriumi juhtimisega hakkama


Vale, ei mingit kahtlust! Kui minister Maripuu selle aasta alguses Postimehele antud intervjuus kinnitas, et tuhanded puudega inimesed toetusrahata jätnud ministeeriumi IT-probleemist sai tema teada alles pärast 2008. aasta 1. oktoobrit, kui tagasikäiku anda polnud enam võimalik, siis oli tegu sulaselge valega.



Faktid räägivad selget keelt: juba 2007. aasta oktoobris ringles sotsiaalministeeriumis seaduse eelnõu, kus seisis must valgel IT osakonna märkus, et nõutud ajaks ei ole võimalik vajalikku IT-lahendust välja töötada. Et Maripuu pidi probleemiga tuttav olema, tõendab eelnõul ilutsev ministri allkiri. Et minister kõigest hoolimata tagasi astuda ei kavatse, teatas ta napisõnaliselt eilsel kohtumisel ajakirjanikega. Küll aga lubas ta verelaskmist ministeeriumis. Õhtuks oli selge, et sule saab sappa kantsler.



Kantsleri peamine patt seisneb selles, et ta andis eelmise aasta septembris allkirja määrusele, mis pidi uue infosüsteemi käivitama, kuigi oli vaid mõni kuu varem sõlminud IT-lahenduse väljatöötamiseks lepingu, kus tähtajaks oli märgitud 2009. aasta augustikuu. Seega pea aasta hilisem aeg, kui infosüsteem käivituma oleks pidanud. Maripuu aga, nähes, et dokumendil on kantsleri allkiri olemas, joonistas ilma suurema kõhkluseta ka enda pookstavid sinna kõrvale.



See, et Maripuu kantslerit karistades lõpuks süüdlaseni jõudis, on väga tervitatav. Seni on pidanud oma töö jätma sotsiaalministeeriumi IT-juht, kes lahkus, kui süüdistusnooled tema pihta lendama hakkasid.



Maripuu peamine probleem ei ole aga see, et ta ei saanud uue süsteemi juurutamisega hakkama. Selle eest oleks pidanud hea seisma kantsler, kel ei saanud märkamata jääda, et aeg, millal IT-lahendus peaks lepingu järgi tööle hakkama, on üle poole aasta hilisem kui aeg, millal seda tegelikult kasutama tahetakse hakata.



Maripuu viga on selles, et ta ei saanud ministeeriumi töö juhtimisega hakkama. Kantsler, kes informatsiooni kinni hoidis, oli Maripuu enda palgatud. Kui ministri käsutuses on meeskond, keda ei saa usaldada, siis ei ole viga ainult meekonnas, vaid ministris, kes meeskonna koostab.



Lahkunud IT-juhilt peaks Maripuu vabandust paluma ja pakkuma talle võimalust uuesti tööle asuda. Iseasi, kas too säärase töökultuuriga süsteemis enam töötada tahab.



Mida teha valetava ministriga, kes ei saa ministeeriumi juhtimisega hakkama?


Reformierakond peab siin seisukoha võtma ja kiire otsuse tegema. Venitada ei saa, sest ees kõrgub järgmine mure seoses sotsiaalvaldkonnaga – pensioni kojukandega seotud läbimõtlemata lahendused, mis ähvardavad tõsiseks probleemiks kujuneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles