Neeme Korv: auto talveks seisma?

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Peeter Langovits

Maanteeamet tuletas eile meelde, et uuest aastast peavad kõik autokoolis õppijad kohustuslikus korras läbima elementaarse libedasõidu koolituse. Tervitan niisugust muudatust kahel käel.

Jah, me mäletame veel onu Aini, kes jaanipäeva paiku oma läikiva Žiguli-luksiga väikese tiiru tegi ja uhkusega teatas, et tema talvel ei sõida. Ka lehesabas ilmunud autokuulutustes ilmus sageli lisateave «talvel pole sõitnud», mis pidi olema kallima müügihinna argument. Kuid jätame autod.

Olulisim on teadupärast ikkagi see, mis jääb rooli ja istme vahele. Meie oludes ei pea libedus ilmtingimata ju talve tähendama. Muutunud teeolud võivad meid üllatada ka suvisel vihmamärjal või kruusasel teel.

Rääkimata varakevadisest või hilissügisesest ajast, mil peaaegu miski ei hoiata ootamatult klaasja kilega kaetud asfaldi eest – maanteele tekib must jää. Muidugi on tark ohtu eos vältida ja mõni sõit edasi lükata – kui see on võimalik.

Ent iga juht peaks teadma, kuidas käitub tema auto külglibisemisse sattudes. Autokool on õppimiseks parim koht. Raske õppusel, kerge lahingus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles