Andrus Helenurm: segadus ärgu rikkugu koostööd

, Eesti vaegkuuljate juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Helenurm
Andrus Helenurm Foto: Pm

Iga väejuht vastutab oma rindelõigu ja oma võitlejate eest. Harva, kui keegi küsib, millised olid kaotuste objektiivsed või subjektiivsed põhjused.


Ma ei taha seekord arutleda sotsiaalministeeriumi tehtu ja tegematajätmiste üle. Pigem uuriksin Eesti Puuetega Inimeste Koja ja enam avalikkusele silma paistnud Eesti Liikumispuuetega Inimeste Liidu (ELIL) avalikke reageeringuid neile sündmustele.



Minule teadaolevalt pöördus ainukesena koja liikmesorgansatsioonist just ELILi esindaja sel teemal sotsiaalministeeriumi poole teabenõudega. Teistel organisatsioonide liikmetel kas ei olnud probleeme, vastava organisatsiooni juhtkonda ei oldud olukorrast teavitatud või ei tahetud probleeme tekitada.



Siinjuures tuleb mul teise organisatsiooni juhina imetleda, tunnistada ja tunnustada ELILi juhtide head operatiivset tööd oma liikmeskonna ja avalikkusega.



Ajakirjanduses tekitati aga probleem sellest, et koja juhatuse esimees Helve Luik kiitis ministeeriumi koostöö eest ja tunnistas oma rahulolu toetuste maksmise uue süsteemi ja maksmise korraga.



Olles lugenud vastukajasid sellele ja samuti saanud osa ELILi listis avaldatud arvamustest, tundub, et elame demokraatlikus riigis.



Kuigi tuleb märkida, et mõnda arvamust saaks ehk vaoshoitumalt ja konstruktiivsemalt väljendada, mitte ainult emotsionaalsuse indikaatoriks olevate hüüatuste, teadlike-tahtlike solvangute või sõnadega, mida aastaid tagasi nimetati veel roppusteks.



Aga küllap seegi on areneva demokraatia tunnus, et tegutsedes, rääkides ja kirjutades me areneme ikka veel mingis suunas.



Niisiis mõistis valdav osa reageeringutest Helve Luige väljaütlemise hukka, mõtlemata, et tegelikult ütles ta tõtt.



Oma ülepärimise peale veendusin, et kojal ei ole tõepoolest probleeme koostöö osas ministeeriumiga. Ja et ELILi juhtkond sai probleemist enne teada kui koda, on tingitud samuti sellest, et kahjukannatajateks olid eelkõige ELILi liikmed, kes oma juhatust ka informeerisid.



See, et ministeeriumis ei suudetud tagada õigeaegset toetuste maksmist, ei peegelda praegu kahe asutuse koostöö kvaliteeti.



Kas õnneliku juhuse tõttu või siis äkki eelneva kokkuleppe alusel, kes seda enam tagantjärele kindlaks teeb, tuli duett välja hiilgava lahendusega: ELIL tegi oma teabenõude ja koda katusorganisatsioonina esitas oma arvamuse koostöö kohta. Aga see ei tähenda veel, et koda kiidaks heaks väljamaksmata toetusi.



Paraku on suhtlemistasand teine. Kojal on välja kujunenud organisatsioonide esindajana diplomaadi roll. Läbirääkija roll. Liikmesorganisatsioonide liikmete õiguste eest võitleja roll. Teavitamise roll.



Diplomaadi kohus on pidada läbirääkimisi ja liikmesorganisatsiooni kohus on eelkõige võitlusega survet avaldada. Vastasel korral ei oleks kumbki organisatsioon enam tõsiseltvõetav. Ja nüüd see ka toimus.



Kes on süüdi ja keda karistada? Süüdi on ühelt poolt tekkinud olukord ja teiselt poolt pretsedendi uudsus.



Oleme tituleerinud ennast e-riigiks. Oleme paljudele Euroopa riikidele eeskujuks uue e-süsteemi juurutamisel. Meil omakorda vastavaid eeskujusid eriti võtta ei ole. Ent see ei vähenda vastava ametkonna süüd ega vastutust.



Keda karistada ja kes karistab? Loomulikult karistab minister oma alluvaid, nemad omakorda enda omi hoiatuseks teistele.



Eks siis peaminister karistab omakorda sotsiaalministrit ja rahvas peaministrit. Ikka hoiatuseks ja õpetuseks. Et teist korda keegi samale rehale ei astuks.



Karistada tuleb tegijaid ja otsustajaid, kuid määral, mis ei pärsiks edasist tööd, ent oleks meeldetuletuseks ja hoiatuseks tulevikus.  Praegu tundub, et meedia on tegijaid ja otsustajaid piisavalt karistanud, kuulu järgi kohati nii palju, et see vigade parandamist juba pärssima on hakanud.



Lõpetuseks tahan ma öelda, et puuetega inimeste koda peaks palkama peale välissuhete juhi tööle ka avalike suhete juhi, kes hoiaks üldsust ja liikmesorganisatsioone kursis ka tegelikult tehtava tööga.



Oma südames toetan ELILi inimeste võitlust puuetega inimeste õiglasema, parema ja turvalisema tuleviku eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles