Võimude hirm soolaputkas

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi
Aleksei Navalnõi Foto: A.Peegel

Selle nädala esmaspäeva õhtul kõneles Vene blogija Aleksei Navalnõi (35) Moskvas Tšistõje Prudõs toimunud mitme tuhande osalejaga opositsiooni meeleavaldusel valimisvõltsimiste ja -rikkumiste vastu.


«Meil on meie hääled – me oleme olemas!» hüüdis Navalnõi.

«Sulide ja varaste partei! Need inimesed peavad meid kartma!»

Pole raske arvata, keda Navalnõi sulideks ja varasteks peab. Veebruaris nimetas ta raadioeetris võimuerakonda Ühtne Venemaa sellesama nimega. Toona õhkuvisatud kild sattus Vene opositsioonis soodsale pinnasele ja Navalnõi ütlus leidis duumavalimiste-eelses kampaanias ohtrat kasutust.

Esmaspäevaselt miitingult pole Navalnõi seni koju jõudnud. Umbes kella üheksa paiku esmaspäeva õhtul võtsid korrakaitsejõud ta meeleavaldajate hulgast kinni, toppisid autosse ja toimetasid jaoskonda.

Teisipäeval, 6. detsembril mõistis Moskva kohtunik Olga Borovkova Navalnõile politseiametniku seadusliku korralduse täitmata jätmise eest ette nähtud maksimaalse karistuse: 15 ööpäeva haldusaresti.

Tähelepanuväärne, et Borovkova on seesama kohtunik, kes tänavu jaanuaris saatis sama paragrahviga arestikambrisse Vene opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi.

Viimased andmed ütlevad, et mees istub oma arestipäevi praegu Moskvas Simferopoli puiesteel asuvas soolaputkas.

Kuid kes üldse on Aleksei Navalnõi ja miks temast kõnelda? Tegemist ei ole Venemaal eimidagiütleva nimega, ent tema kuulsus pole seni ulatunud kaugemale teatud kindlast nišist.

Põhiliselt on Navalnõi kogunud tuntust blogijana, kes halastamatult Venemaal levinud korruptsiooni paljastab. Kõige kuulsamad on tema katsed tuua päevavalgele hämaraid diile Vene naftatööstuses seoses naftamüügiga Gennadi Timtšenkole kuuluva firma Gunvor kaudu ning eelmisel aastal tema blogisse ülesriputatud dokumendid, mis Navalnõi hinnangul tõendavad suuremahulist riisumist firmast Transneft.

Üks tema algatusi on veebisait rospil.info, mis kogub, süstematiseerib ja toob avalikkuse ette teavet Vene riigisektori kummaliste hangete kohta. Navalnõi on Venemaa korruptsiooni asjus andnud tunnistusi ka USA Kongressi komisjoni ees.

Nüüd pandi mees mõneks ajaks kinni ja tema kuulsus on plahvatuslikult kasvanud. Navalnõist on mingis mõttes saanud selle seltskonna sümbol, kes 5. detsembril Tšistõje Prudõ metroojaama lähistel miitingule tuli ning kes homme, laupäeval kavandab üle kogu Venemaa väljaastumisi võltsimistega kulgenud valimiste ja ka otsesemalt Vladimir Putini vastu.

Milline oli korraldus, mille Navalnõi täitmata jättis, on vähemalt segane. Navalnõi toetajad
avaldasid kohtuistungil toimunust üksikasjaliku kirjelduse. Selle järgi esinesid kohtus tunnistajad, kelle sõnul ükski politseiametnik otseselt Navalnõile mingeid korraldusi ei andnud, ning kohtualune oli asunud teiste meeleavaldajate rõngas, millest oli võimatu välja pääseda. Kinnivõtmisel Navalnõi füüsilist vastupanu ei osutanud, loosungeid ei hüüdnud.

Mis veelgi kummalisem, kohtule esitati foto Navalnõi kinnipidamisest, millel on selgelt näha, et kinnivõtjad olid hoopis teised mehed kui kohtus tunnistusi jaganud politseinikud Ilkin ja Fedjarin. Kohtule taheti näidata ka kinnivõtmise videosalvestusi sülearvutist, seepeale öeldi aga, et selleks puuduvad kohtul tehnilised võimalused.

Raadiojaama Ehho Moskvõ peatoimetaja Aleksei Venediktov hindas Navalnõi saatmist trellide taha kui Vene võimude poliitilist viga.

«Navalnõi istumapanek on online-liidri muutmine offline-liidriks,» märkis Venediktov raadiojaama veebilehel. «See on igasuguse opositsiooni unistus – saada endale tänavaliider, kes on trellide taga. Ainult võimud saavad sellise ohvri loomisele kaasa aidata.»

Navalnõid on varem peetud Vene opositsioonis vastuoluliseks tegelaseks tema küllaltki natsionalistlike vaadete pärast. Venediktovi hinnangul on opositsioon nüüd aga lausa sunnitud Navalnõid toetama ja tihedalt tema ümber koonduma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles