Lõputu gaasitüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina gaasitorud Kiievi lähedal.
Ukraina gaasitorud Kiievi lähedal. Foto: AP / Scanpix

Kui aasta lõpus sai Postimees kirjutada, et Ukrainal ja Venemaal on juba traditsiooniks saanud vana aasta gaasihinna üle vaieldes ära saata, siis nüüd paistavad korduvat ka gaasitüli ülejäänud elemendid: Venemaa väidab, et Ukraina varastab gaasi, Ukraina kinnitab, et Gazprom ahistab ning osa Euroopa riike tunneb juba, et gaasitarned on muutunud kõikuvaks.

Euroopa Liidul pole aga ühtset seisukohta peale ilmse soovimatuse lasta end kiskuda kahe riigi vahelisse tülisse, mille ilmselgeks põhjuseks on raha, raha ja veel kord raha.

Selge see, et olukorras, kus naftahinnad kõiguvad ja Venemaa rahahäda võib muutuda üsna painavaks, oleks Euroopa Liidul vaja esiteks selget poliitikat praeguse tüli osas ja teiseks selget seisukohta, kuidas oma gaasivarusid tulevikus hoida nii, et Vene-Ukraina omavahelised jamad toasooja ohtu ei seaks.

Gazpromi soov odavnevast kütusest viimane välja pigistada väheneks kindlasti, kui energiaallikaid mitmekesistada ja tihendada suhteid vastutulelikemate eksportijatega näiteks Aasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles