Madis Filippov: mustad kogud liikluses

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts


Ma ei saa aru, miks inimesed ei kanna helkureid. Õhtune linn on täis musti kogusid, kes ei paista autojuhile silma isegi valgustatud tänaval, kuid helkurid helgivad vaid mõne üksiku jalakäija riietel.


Praegu, kui hämaraks läheb vara ja lund veel pole, on aasta kõige pimedam aeg. Liiklusseaduse järgi peab jalakäija halva nähtavuse korral või pimedal ajal teel liikudes kasutama helkurit või valgusallikat. Kui kehvasti näeb autojuht pimedas jalakäijat, seda vist paljud, kes ise pole roolis olnud, ei tajugi.

Eriti hull on lugu vihmase ilmaga, kui märg asfalt peegeldab laternavalgust ning korraga üritab mõni tegelane täiesti absurdses kohas teed ületada. Tegelikult ei peagi koht olema absurdne. Ka valgustatud ülekäigurajale astunud või selle ­ääres ootav inimene ei peaks arvama, et seisab kui vitriinis – teda võib olla üsna raske näha. Eriti kuna Eestis ei kanta kirkavärvilisi, vaid pigem halle või musti riideid.

Tõsi, autojuht peab ülekäiguraja juures olema valvas ja sõitma niisugusel kiirusel, et jõuaks pidurdada. Aga tuleks mõista, et paratamatult ei suuda autoliiklust jälgiv juht ainiti tuiutada, ega tumedal taustal ei eristu mingisugust kuju, kes võib teele astuda, kaalumata võimalust, et autojuht pole teda märganud. Ka ei saa autojuht alati äkki pidurdada, sest selja tagant võib talle teine masin sisse sõita.

Juhtusin hiljuti pealt nägema, kuidas pimedal õhtul kella kuue paiku oleksid äärepealt auto alla jäänud teed ületanud noormehed. Nad astusid minu ees kindlal sammul ülekäigurajale, usus, et küll nad üle lastakse, nagu seadus ette näeb.

Olgugi et ülekäigurada oli valgustatud, kuuldus kriginat, kui nende poole sõitnud auto elu eest pidurdas. Viimase järel liikunud autojuht aga ilmselt ei oleks jõudnud peatuda, mistõttu ta läks vastassuunavööndisse ja sõitis seega meeste nina eest läbi. Noormehed olid endast väljas, kirusid ja näitasid rusikat.

Selge, et tuleb hoida pikivahet ja normaalset kiirust ning ülekäiguraja juures peab autojuht olema eriti hoolikas, kuid ettevaatlikud peavad olema kõik liiklejad. Usun, et tookord autojuht lihtsalt ei märganud, ent isegi kui autojuht on mölakas ega taha jalakäijat üle lasta, ei ole mõtet sundida teda vägisi peatuma. Lõpuks on ju tähtis oma tervis, mitte see, kes tegi midagi valesti ja jäi süüdi.

Ega helkurgi ole alati päästerõngas, ta on väike ja ei pruugi samuti silma hakata. Kuid musta mantlisse ja tumedatesse teksadesse riietunud jalakäija puhul on see vahel ainus valgusallikas, mis autojuhile tema olemasolust märku annab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles