Argo Ideon: Tadžiki umbsõlm

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Vene riigiduuma võttis eile 422 poolthäälega vastu avalduse Vene lenduri Vladimir Sadovnitši ja Eesti kodaniku, «meie kaasmaalase» Aleksei Rudenko süüdimõistmise kohta Tadžikistani kohtus. Duuma avalduses nimetati seda poliitilistel motiividel tehtud otsuseks ja nõuti meeste vabastamist, samuti viidati, et Venemaal on see tekitanud pettumust ja negatiivset reaktsiooni.


Eestist vaadatuna on päris raske öelda, kas kauge Kesk-Aasia riigi kohtuprotsessis tegelikult midagi poliitilist oli. Poliitiline otsus tähendaks näiteks seda, et otsusega taheti Venemaale või laiemalt läänepoolsetele riikidele kohta kätte näidata. Õigupoolest mingeid selgeid tõendeid sellest otseselt keegi esitanud pole.

Küll aga on ilmne, et mehed jäid mingil põhjusel Tadžiki kohtuvõimu hammasrataste vahele ja neile lajatati n-ö kogu raha eest – vähemalt Lääne-Euroopa õigusriigi kodaniku kujutluses võidaks 8,5-aastane vanglakaristus määrata ehk selle eest, kui mehed üritanuks vedada relvi või uimasteid. Midagi sellist aga pole ametlikult väidetud ning isegi süüdistajad ei üritanud seesugust konstruktsiooni ehitada.

Märksa tõenäolisemaks võib pidada väiteid, et kahe Afganistanis kaupa transportinud AN-72 lennuki paberitega polnud kõik laitmatult korras. Iseasi, kes selliseid puudujääke peaks klaarima ja kas see on kuritegu, mille eest piloot peaks pikki aastaid vangis istuma.

Lõpuks oli tegu lennukõlblike masinatega, mida tunnistas ka uurimine, ning Afganistanis vedasid need lennukid liha, suhkrut, juurvilja, puuvilja ja kala Kabulist näiteks Kandaharis või Heratis asuvaisse sõjaväebaasidesse. Sisuliselt varustasid nad meie sealseid liitlasi.

Seda, et Tadžiki võimud kahest piloodist sellise buldogihaardega kinni võtsid, võib pigem pidada sealse õigussüsteemi iseärasuste väljenduseks kui mingiks katseks poliitikat teha. Küll aga on Moskva kogu loo praeguseks selgelt poliitiliseks värvinud.

Peale duuma avalduse on sõna võtnud juba peaaegu kõik, kes Vene poliitikas vähegi tegijad üritavad olla. Ning ei saa öelda, et tulemuseta. Samuti on Venemaal hakatud hoogsalt püüdma tadžiki töömigrante – ehkki Venemaal on muidugi õigus illegaalseid töötajaid välja saata, on sellist kampaaniat mingi kohtuasjaga siduda täiesti jabur.

Eesti sammud on selle kõrval olnud pigem mõistlikud, sest mingite ähvardustega Tallinnast ei oleks nagunii mõeldav meie kodanikku vabastada. Samas on päris selge, et kahe mehe saatus on kokku seotud ja kui Moskva surve tõttu lastakse lahti Vene lendur, ei ole kuidagi mõeldav ka tema Eesti kolleegi kauges türmis edasi pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles