Anvar Samost: lugejalt lugejale

Anvar Samost
, vastutav peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost
Anvar Samost Foto: SCANPIX

Olen eilsest Postimehe vastutav peatoimetaja ja juhatuse esimees. See tähendab, et vastutan korraga nii Postimehe väljaannete sisu kui nende ärilise käekäigu eest.



Mul on kavas Postimehe veergudel sageli sõna võtta ja teha juttu erinevatest asjadest. Täna kirjutan loodetavasti viimast korda endast.

Ajakirjanduses tegutsen 1988. aastast. Alustasin Ida-Virumaa ajalehes, mille nimi praegu on Põhjarannik. Pärast seda töötasin värskelt ilmuma hakanud majanduslehes Äripäev.

1992. aasta andis võimaluse töötada koos tollaste tippudega – alustasin nimelt majandusreporterina tööd Postimehe Tallinna toimetuses, mis oli nii uus, et esimeseks toimetuse juhataja Enno Tammeri antud korralduseks oli töölaua kokkukruvimine. Peale Tammeri istusid väikeses toas veel Kalle Muuli, Tiina Kruus ja Valeri Maksimov. Üle koridori tegutses samas Tatari tänava majas nädalaleht Eesti Ekspress. Rahareformi ja Eesti esimese panganduskriisi kajastamise vahepeal jõudsin kaks kuud praktikandiks olla USAs Georgias ilmuvas päevalehes.

1993. aastal sain Hommikulehe majandustoimetuse juhiks. Selles omal ajal Eesti ajakirjanduse uuenemisse suure panuse andnud päevalehes töötasin 1995. aasta veebruarini ja siirdusin seejärel uudisteagentuuri BNS Tallinna toimetuse majandusuudiste toimetajaks. 2004.–2006. aastani olin BNSi Eesti üksuse vastutav peatoimetaja ja alates 2006. aastast kolmes Balti riigis tegutseva enam kui 200 töötajaga BNS Grupi juhatuse esimees.

Eesti ajakirjandus on sama aja jooksul läbi käinud väga paljudest muutustest. On olnud helgemaid ja tumedamaid lehekülgi, kuid võrreldes samast punktist alustanud Läti ja Leedu ajakirjandusega on Eesti oma praegu võrreldamatult paremas seisus. Postimees ei ole trükiarvult mitte ainult Eesti, vaid ka Baltimaade suurim ajaleht. Veelgi olulisem: Eesti ajakirjandus on sõltumatu ja vaba.

Ma olen ajakirjanduse ja ajalehtede osas optimistlik. Hea ajakirjandus aitab inimestel mõista maailma asju, osaleda ühiskonnaelus ja tunda elust rõõmu. Ilma tugeva ja vaba ajakirjanduseta ei ole tugevat ja vaba ühiskonda. See on suures plaanis lihtne, kuid väikeste igapäevaste valikute tasandil järjekindlust ja selget pilku nõudev väljakutse.

Esimest päeva uues ametis olles pole võimalik rääkida muutustest või anda detailseid lubadusi. Mõned asjad on siiski selged: Postimees on heas vormis ja suure tulevikuga. Lugejad usaldavad meid enam kui ühtegi teist ajalehte Eestis.

Luban, et olen Postimehe kõige nõudlikum lugeja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles