Juhtkiri: enesekuldaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saue linnapea hiigelpreemia on küüniline

Saue linnapeale, reformierakondlasele Orm Valtsonile makstav üle 36 000 krooni suurune preemia sunnib jälle küsima, kuidas valitsetakse Eestis kohalikke omavalitsusi.



Saue on kena väike linnake Tallinna külje all. Selle linnakese meeri töötasu suurust ei tea aga täpselt ilmselt keegi peale tema enese ja raamatupidaja, kuid erinevatel andmetel ulatub see koos lisatasude ja kompensatsioonidega üle 50 000 krooni. Samas suurusjärgus on näiteks Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja Tartu linnapea Urmas Kruuse töötasu. Ent töö, mida selle eest tehakse, erineb juba ainuüksi linnade suuruste tõttu mitu korda.



Et Orm Valtson enesele veel preemiat määrata laseb, näib juba lihtlabase ahnusena.


Kuid Valtson ei unustanud ka alluvaid. Nii näiteks saidki aselinnapead Rafael Amos 60 000 krooni ja Mati Uuesoo 90 000 preemiat selle eest, et nad teevad tööd, mida nad peaksid ametijuhendi järgi nagunii tegema.



Ent küsimus pole ainult ühe linnakese linnapeakeses. Probleem on tegelikult palju suurem – päris täpselt pole kellelgi aimu, mis kohalikes omavalitsustes tegelikult toimub, kuidas ja millele maksumaksja raha kulutatakse. Sest mingit põhjalikku aruandekohustust neil peale valijate kellegi ees pole. Valija on nad valinud ja nii nad täidavadki neli aastat valijate tahet ja oma taskuid. Paraku tundub, et mitmes omavalitsuses on viimane prioriteediks.



Kindlasti on Eestis ka ausaid ja tublisid omavalitsusjuhte, kes tööd innuga teevad, kohaliku rahva muresid lahendavad ja seega tasu ka ausalt välja teenivad. Kahjuks jäävad need inimesed aga taskutäitjate varju, kelle mõõdutundetus hävitab kõikide omavalitsuste ja ülejäänud avaliku sektori mainet.



Ajakirjandus kirjutab omavalitsejate hiiglaslikest töötasudest ja preemiatest pea igal aastal, kuid see ei takista viisakusetu suurusega palkade määramist. Võib-olla tõesti võis majanduskasvu tõusul valijatele näida, et olgu pealegi see töö- või tulemustasu, mis ta on, peaasi et suuri arenguid toimuks. Ent seegi ei õigusta kohalike juhtide enesekuldamist.



Praegu, kui rahajõed enam kusagil ei voola ja needsamad valijad peavad koondamisteateid pelgama, on selline tegevus aga küüniline. Orm Valtsoni väide, et kopsakateks preemiateks raha on ja jääb veel ülegi, näib alusetu optimismina. Kui praegu veel mõnes omavalitsuses raha üle jääb, peaks selle juhid küll hoolsalt varusid koguma, sest karta on, et varsti enam ülejääke pole. Vähe sellest, kipub puudugi tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles