Ligi Kreekast: euroküla aitas meid ju samamoodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi online-väitlemas.
Jürgen Ligi online-väitlemas. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liit on juba aidanud Eestit, nüüd teeme meie ühes liitlastega sama Kreeka suunal, ütles rahandusminister Jürgen Ligi tänase online-väitluse omapoolses lõppsõnas. Tema sõnul tuleb arvestada, et Kreeka on oma vigadest õppinud.

Soostusin debatiga mitte suurest toetamisentusiasmist, vaid võtsin etteantud teesi - «Kreeka aitamine on õiglane» - kaitsta vaid mööndusega, et see «ebaõiglus» on millegi poolest siiski ka õiglane (peamiselt Euroopa ja Eesti suhtes) ning et mõttevahetus aitab avada teemat lehelugejate ees.

Mu oponent on olnud meedias väga sõnakas puhtalt ilmavaateliselt pinnalt, mida ma suuresti jagan, aga kaugelt on tal olnud üle jõu raske järgida tegelikke poliitikaid. Seetõttu heidabki ta ette minevikus tehtud vigu eurotsoonis ja Kreekas, mitte ei taju toimuvaid ja toimunud muutusi, mis alles tulemust tootma on hakkamas.

Ka ei opereeri ta humaansete, sotsiaalsete, poliitiliste ja julgeolekuliste kaalutlustega, mis inimühiskonnas on vältimatud ka majanduslike otsuste langetamisel.

Eesti jaoks on EL ja euro väga tugevalt julgeoleku küsimus, olgu siis poliitilise, majandusliku, sotsiaalse või kuidas keegi soovib. Seepärast ei saa me ka suurimas hoolimatuses Euroopa üldisemate sihtide suhtes valida riskantseid arenguid.

Me oleme väga avatud oma partnerite murede mõjudele ning peame olema valmis nende lahendamisel osalema. Küla on käitunud samuti meie suhtes.

Lõppsõnad on online-väitluse kolmas osa. Järgnevalt avaldame ka teise poole lõpumõtted, misjärel on tänane väitlus otsakorral.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles