Kanged kunstnikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse «Mood ja külm sõda» kuraator Eha Komissarov.
Näituse «Mood ja külm sõda» kuraator Eha Komissarov. Foto: Pm

Autoga Moskvasse näitusele saadetud eesti kunstnike teosed seisid nädalakese Ivangorodi tollipunktis ja ootasid Vene tolliametnike luba piiri ületamiseks. Ametnikud aga venitasid ja venitasid – neile lihtsalt ei meeldinud mõned teosed, mida nad venevastaseks pidasid.


Aeg läks ja eestlased muutusid närviliseks, sest näituse avamise aeg lähenes. Tollimehed aga väitsid endiselt, et neile vastukarva taiestel on mõned paberid valesti vormistatud.



Et mitte tupikseisu jääda, sõitis auto lõpuks Tallinna tagasi ja ametnikele pinnuks silmas olnud taiesed tõsteti maha. Seejärel paigutasid aga kunstnikud oma tööd isikliku pagasi hulka ja viisid niimoodi üle piiri.



Oli selline käitumine ebaseaduslik või mitte, ei oska keegi öelda. Töid ju otseselt venevastaseks ei kuulutatud, need polnud lihtsalt tollimeestele meeltmööda.



Piiril keegi kunstnikke läbi ei otsinud ning näituse kuraator Eha Komissarov (pildil) saigi Moskvas näituse rahulikult üles panna ja isegi õigel ajal avada.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles