Jourdan: kirik on kogu aeg avatud olnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliku piiskop Eestis Philippe Jourdan (keskel).
Katoliku piiskop Eestis Philippe Jourdan (keskel). Foto: Raigo Pajula

Vastuseks Postimehe küsimusele, kas katoliku kirik on valmis end liberaliseerima, ütles Eesti katoliiklaste juht piiskop Philippe Jourdan, et tõde tõuseb kirikust, mitte grupi inimeste konsensusest. Samuti väitis ta, et kirik on avatum kui ükski demokraatlik organisatsioon ajaloos ja praegu. Esmaspäeval avalikustatud humanistliku kristluse manifesti algatajad peavad aga katoliku kirikut üheks nendest, mis vajaks avatumaks muutumist.

«Liberaalne» või «konservatiivne», «progressist» või «traditsionalist» on sotsioloogilised või poliitilised kategooriad, mis ei sobi hästi Kirikule, sest nad jätavad mulje, et tõde on peamiselt teatud grupi konsensus. Aga Kirik on olemas selleks, et pakkuda igale inimesele, kes pöördub tema poole, tõde Jumala ja inimese kohta.

Sellist tõde, mis tõesti vabastab, sest me usume seda, mida Jeesus ütles, et «Tõde vabastab teid» (Jn 8:32). Sellist tõde, mis on objektiivne, üle aja ja ruumi, sest ta väljendab inimloomuse kõige sügavamaid ja püsivamaid vajadusi ja ootusi. Sellist tõde, mis ravib, armastab ja on antud kõikidele ilma erandita, sest «Ei vaja arsti terved, vaid haiged»(Mt 9:12).

Sellist tõde, mida ei ole alati mugav kuulda. Aga kas inimene üldse pöörduks kiriku poole, kui ta ei ootaks, et kirik ütleks talle tõtt ilma kartuseta ja ilma kompromissita? Tõe andmine armastuses on kiriku eesmärk.

Sellises valguses me saame võib-olla paremini aru, mida tähendab, et «kirik on avatud» või et «kirik on mitmekesine».

Kuna Kirik on läbi ajaloo olnud universaalne, on ta ka olnud kõige mitmekesisem ja avatum, palju rohkem kui ükskõik milline demokraatlik organisatsioon, seda nii minevikus kui ka veel praegu.

Manifesti autorid soovivad, et kirik oleks «tugiorganisatsioon». Sellega saab küll 100 protsenti nõustuda. Olgem siis aktiivsemad heategevustöös, inimelu, abielu ja pereelu kaitsmises, toetamises ja tugevdamises!

Olgem siis «demokraatlikumad» mitte ainult, kui me esitame oma arvamust, vaid ka kui me tegutseme nõrgema ja abivajava inimese heaks. Vastutus on iga kristlase - mitte ainult väheste pühendunud inimeste - oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles