Orm Valtson – ülekullatud valitseja

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Sissejuhatuseks räägin teile kaks lugu. Üks on pikem ja teine lühem.


Ühe linnavalitsuse püha kohus on ju elu linnas aina paremaks ja paremaks muuta. Selleks saab teid asfalteerida ja mänguväljakuid ehitada,  investoreid meelitada ja laulukoore asutada ning ...



Ühesõnaga, selleks on tuhandeid võimalusi. Sauel juhtus nii, et linnakese tööstuspiirkonnas oli üks tänavajupp hirmus lagunenud. Auk augus kinni, kanalisatsiooni ka polnud. Seal end sisse seadnud firmad on aga edukad (või vähemalt olid kuni finantskriisini).



Korras teed-tänavad oleks ju pisike argument majanduslanguse ajal konkurentsis püsimiseks. Mida tegi selles olukorras Valtson koos oma abilinnapeadega?



Ütles firmadele, et raha pole ja kui tänavat ja kanalisatsiooni tahate, siis makske ise kinni. Kusjuures, pärast torude ja asfaldi panekut kingite tänavajupikese linnale. Nüüd ongi nii, et firmad maksavad kokku üle kahe miljoni krooni, et ära teha töö, mis õigupoolest peaks olema maksumaksja rahastatava Saue linnavalitsuse kohustus.



Teine lugu on natuke lühem. Kui tahate näiteks reedel umbes kella poole nelja ajal pärastlõunal helistada Saue linnavalitsusse, siis pärast pikka kutsungit vastab teile telefoni automaatvastaja. Kõik liinid on praegu hõivatud, teatab masin esmalt.



Nii, linnavalitsuse ametnikud teevad palehigis tööd, järeldate te. Aga selle illusiooni purustab otsekohe automaatvastaja edasine jutt. Nimelt töötab Saue linnavalitsus reedeti kella kaheksast hommikul kaheni pärastlõunal. Ja seal sees on veel 45-minutine lõunavaheaeg.



Nii et sel ajal kui te, tublid Saue linna elanikud, rabate tööd teha, et riigile ja rahvale rikkust ning Saue linnale maksutulu teenida, teie valitsejad juba surfavad või sõidavad jääpurjekaga (sõltuvalt aastaajast). Tegemist on nimelt Saue linnapea Orm Valtsoni lemmikharrastustega.



Jõulude eel otsustas reformierakondlane Valtson oma linnavalitsuse ametnikele maksta kopsaka preemia. Hinnanguliselt kokku vähemalt miljon krooni. Ehituse ja planeerimise eest vastutav abilinnapea Mati Uuesoo sai vähemalt 90 000 krooni.



Valtsoni enda preemiasumma pole veel avalik. Aga kui eelnevat arvesse võtta, siis on teada ka linnavalitsuse ametnike preemia allikas – raha tuleb lihtsalt ettevõtjailt välja pressida. Ja kui elu on liiga hea, siis pole ka ime, et reedel tahaks juba kella kahest minna nädalavahetust veetma.



Kui Valtson oli veel Harju maavanem, siis ta jäi vahele sellega, et maksis endale ebaseaduslikku lisatasu (2002. aasta detsembris 12 000 krooni). See oli toona väga suur raha.



Praegu on Valtson üks Eesti «kallimaid» linnapäid, teenides kuus 57 000 krooni. Samas oli Saue linnas palgasaajaid 2007. aastal maksuameti andmeil 3039. Kui maksud ka juurde panna, siis panustab iga palgasaaja ainuüksi Valtsoni palgakuludeks igas kuus 23 krooni.



Kui mina oleksin Saue linna elanik, siis ma sellist asja küll ei kannataks. Minu meelest ei peaks niisugust asja taluma ükski Eesti maksumaksja!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles