Juhtkir: tuulelipp?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimukoalitsioon murrab töötajatele antud sõna

Valitsuskoalitsioon on otsustanud kolmepoolset kokkulepet ühepoolselt murda ning jõustab paljuvaieldud töölepinguseaduse ületuleva aasta alguse asemel juba järgmise aasta suvel.


Meenutagem, et töölepinguseadust tehti aastaid. Ametiühingutel olid omad nõudmised ja tööandjatel omad ning kumbki pool taganeda ei tahtnud.



Rohkem kui korra jõudsid läbirääkimised tupikusse ning alati laiutas tol hetkel võimul olnud valitsus seepeale käsi ja ütles, et kuni need kaks kokku ei lepi, pole võimalik asjaga edasi minna. Ning kui keegi näis kas või arvavat, et valitsusel võiks olla voli nõudmiste osas poliitilisi otsuseid teha, korrutati kokkulepet kui mantrat. Arusaadav, kummagi poole pahameelt enese kaela ei tahetud.



Seepärast ongi rabav, et nüüd otsustas valitsus: olgu kokkulepetega kuidas on, kui on tarvis, siis teeme, mida tahame. Tahame jõustada seadust pool aastat varem? Jõustamegi! Ja otsust põhjendada on ka mugav: majandus ju jaheneb, kõik teavad seda.


Sellise ühepoolse sõnamurdmise juures paneb ainult imestama, et põhjendama üldse vaevuti.



Nüüd kukkus igatahes nii välja, et võimuliit tõi seaduse jõustamisel ettepoole selle, mis mugavam ettevõtjale, sest uus seadus lubab töötajast kergemini vabaneda. Ent see, mis töötuks jäänule soodne – uue seadusega tõuseks töötu abiraha ja see on suureks abiks neile, kes töötukassast hüvitist ei saa –, tuleb ikka alles aasta pärast. Seda punkti ei jõustata tuleval, vaid ületuleval aastal.



Ametiühingute mure on mõistetav. Töölepinguseadus pole lihtne. Mitte ainult töötajad ei pea end muutunud õigusruumiga kurssi viima, vaid ka seadust rakendavad ametnikud.


Kas nad jõuavad? Kas kohtud ja töövaidluskomisjonid on valmis uue seaduse rakendamisel tekkivaid probleeme lahendama? Kas töötukassal ja tööturuametil jätkub ühinemise kõrvalt mahti ka uue seadusega tegeleda?



Kõike seda on raske neilt nüüd ka täismahus nõuda, sest ülesanded, mida nad pidid täitma hakkama alles aasta pärast, sajavad tänu valitsusliidu otsusele kaela juba seitsme kuu pärast. Ilmselt tuleb ametnikel alustuseks ümber teha oma suvised puhkuseplaanid.


Üldisemalt tekib inimestel aga ilmselt küsimus, millisel määral saab siis valitsuse lubadusi üldse uskuda. Kas hakkabki nii olema, et valitsus küll sõlmib kokkuleppeid, kui neid vajab, kuid taganeb neist, kui tuul pöördub. Nagu tuulelipp? Tahaks väga loota, et mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles