Stina Eilsen: eestlased kui viinerirahvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stina Eilsen
Stina Eilsen Foto: Marina Puškar

Viinerid on väga tüütud tegelased, nad sisisevad kogu aeg rasvaselt ja Protosiilus läks nende pärast paksuks, räägib mu viieaastane poeg elutargalt poes viineripakki põrnitsedes. Tema teadmised tulevad laste toitumisalasest muinasjutuportaalist. Laps teab, et viiner ei ole tervislik toit.


Aga ta ei tea, et Rakvere lihatööstus peab viinereid lausa Eesti rahvustoiduks. Me oleme ilma igasuguse kahtluseta viinerirahvas, seisab lihatööstuse kodulehel.



Nüüd on soomlastest viineritöösturid ahastuses, sest üks alatu seltskond toitumisteadlasi on eestlaste iidsed kombed jalge alla tallanud. Pinnuks silmas on uus koolilõunate kord, mis soovitab koolides ja lasteaedades viinereid mitte rohkem kui korra kuus pakkuda.



Lihakombinaat on asunud maad kuulama, kuidas nõudeid taas enda kasuks muuta ja laste söögilauale viinerid tagasi tuua. Seda on piinlik lugeda, sest mina emana ei soovi, et lapsed sööksid regulaarselt rasvaseid, soolaseid ja lisaaineid täis viinereid.



Eriti nadi on see, et ettevõte on oma sihtgrupiks valinud kõige mõjutatavamad, lapsed. Rakvere on aga oma panuse teinud just laste viinerilembusele.



Septembris valmis turuliidril kõigi aegade moodsaim ja ka kulukaim viineriliin, mis läks maksma 130 miljonit krooni. Nüüd aga on tekkinud olukord, kus lapsed sööksid 52 tonni vähem viinereid, kirjutab Maaleht.



Koolilõunate ebatervislikkus on ammu paljudele lapsevanematele muret teinud. Seetõttu on hea kuulda, et riik astub laste tervislikkuse nimel otsustavaid samme.



Ei tasu arvata, et lapsed piirduvad vaid koolis pakutava viineriportsjoniga.



Teada on fakt, et olukorras, kus lapsevanemad rabavad majanduslanguse tõttu viiel kohal korraga, on suurenenud ka odavtoitude läbimüük.



Argipäeval kuulub kergesti valmiv viiner paljude perede lauale niikuinii. Seetõttu peaks vähemalt meie laste koolitoit tervislik olema.



Soovitan soojalt viineripakendil olevat koostist lugeda, enne kui lapse tungival soovil järjekordse armsa tulnukapildiga viineripakikese ostukorvi poetate.



Viinerid ei ole tervislik igapäevatoit. Ärme kasvata oma lastest viinerirahvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles