Juhtkiri: toetus avansiks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotside tõusutrend toetub osalt ka konkurentide ebaõnnele

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetuse kasv rahva seas on viinud partei viimase Emori küsitluse järgi populaarsuselt teisele kohale. Esikohal on viimasel ajal juba tavapäraselt valitsuse juhtpartei Reformierakond, sotsid aga on edestamas nii Keskerakonda kui Isamaa ja Res Publica Liitu.

Sotside toetuse kasvu taga saab näha kaht tüüpi asjaolusid. Esimesed on need, mis tulenevad erakonna enda tegevusest. Sotsid tabasid õigel ajal ära, et edukaks esinemiseks riigikogu valimistel on tarvis vahetada väsinud olemisega juhtkonda, saata erru Jüri Pihl ning tuua välja hoopis nooruslikum ja aktiivsem Sven Mikser. Ükski teine suurem erakond enne valimisi värskendusega hakkama ei saanud – kui mitte lugeda siin parlamendist välja jäänud Rahvaliitu, kelle juhitool pöörles valimiste eel nagu vurrkann erinevate tegelaste vahel.

Teiseks tulid sotsid sobival hetkel ära nende mainet kahjustanud võimuliidust Keskerakonnaga Tallinnas. Seega läksid nad märtsivalimistele ballastist vabanenuna ning said sisse hea hoo, mis pole siiani raugenud.

Teiseks on sotsidel ka vedanud. Kes oleks võinud oodata, et valimistel ootuspärase tulemuse teinud ja mitu oma põhilubadust võimuleppesse sisse surunud IRL alustab keset suve sisekemplust, kus kakeldakse nii, et kampsuniniidid lendavad? Selleks ei pidanud olema justkui mingit erilist põhjust, kuid ilmselt on Res Publicaga seotud tiib tõesti erakonna teisel, Isamaa seltskonnal õhu üsnagi kinni pigistanud. Hästi see IRLi mainele muidugi ei mõju.

Sotside loomulik konkurent sarnaste vaadetega valijate toetuse eest on aga hoopis Keskerakond. Ning tsentristidegi leeris on praegu üpris palju pori ja sappi üles keerutatud. Kaks parteid neljast riigikogus olevast peavad tegelema põhiliselt omaenda sisejamadega, üks värskendatud näoga parlamendierakond aga lahendas jamad juba ammu ära ja võib nüüd märksa rõõmsamalt tulevikku vaadata. Selline on seis, mille pealt SDE on kerkinud populaarsuselt IRList ja Keskerakonnast ette.

Praegu ei ole valijal ka seoses sotsidega olulisi täitmata ootusi. Nende toetaja ei saa teha automaatset eeldust, et nüüd hakataksegi põhjamaade heaoluühiskondade kombel kõikjale raha jagama – ühelt poolt pole sotsid Toompeal võimul ja teiselt poolt on Euroopa täis hoiatavaid eeskujusid, mis siis juhtub, kui vastutustundetult riigi rahakotist kõikjale vahendeid külvata.

Ometi, hoolivama ja pehmemana vähemalt sõnades võib valija näha sotse kuni ajani, kui neil õnnestub kunagi valitsusse tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles