Raske aja pank

Postimees
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahaseif.
Rahaseif. Foto: Peeter Kümmel

Üleilmne finantskriis on meile õpetanud raudselt selgeks ühe lihtsa asja – analüüsi vähemalt üheksa korda iga investeerimisotsust. Pensionifondid pidid olema lollikindel valik, nii mõnigi aktsia pidi sedasama olema. Hiljem on selgunud, et kindlust pole kusagil.

Tartus juuri ajav panga loomise idee teostumise suurimaid takistusi ongi kapitali leidmine. Mõttel on ju jumet. Ega pangandus pole ju teab-mis keeruline tuumafüüsika, annad aga laenu ja korjad intresse. Eesti pangandusturg ongi ju liiga mugavalt jagatud mõne suure tegija vahel. Konkurents oleks kasulik, lisaks turgutaks rahvuslikule kapitalile toetuv pank ka meie eneseusku. Eks vendade Lehmanite investeerimispankki sai alguse tagasihoidlikust vürtspoest.

Praegusel raskel ajal alguse saavad ettevõtted võivad osutuda uuel tõususajal suure rikkuse allikaks. Enne aga kui oma raha mõnda uude panka usaldada, tasub aga hoolega kaaluda. Rahvuslikud lipuvärvid ei tähenda ärile veel edu ja investeeringule lubatud tootlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles