Baleriini luigelend

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Age Oks
Age Oks Foto: Pm

On asju, mis arvatakse olevat igavesed. Nagu issand taevas. Unistused. Või homne päev. Peaaegu nii on ka Age Oksa ja Toomas Eduriga – rahvusvaheliselt nimekaimate eesti balletitantsijatega. Ikka tipus, ei mingeid väsimuse märke – olgu tegu siis Inglise Rahvusliku Balleti rutiinse turneega mööda Suurbritannia provintse või printsess Diana mälestuskontserdiga Wembley staadionil, miljonite televaatajate pilgu all. Kriitikute vaimustunud hüüatusi on jätkunud kõigiks 18 aastaks, mis Oks ja Edur juba Inglismaal on veetnud. Kuni viimaste etteasteteni välja.


Selles mõttes tuleb uudis, et Oks hooaja lõpus 39-aastaselt karjäärile joone alla tõmbab, kindlasti ootamatult. Need aga, kes on rohkem kursis, teavad – tipuspüsimise eest on vaja maksta kõrget hinda. Ja Oks on seda teinud. Kas või sellega, et on tantsinud 20 aastat kroonilise vigastuse kiuste, mille tõttu mõni teine loobunuks juba ammu, trotsinud valu ja võtnud selle allasurumiseks vaigisteid – ja see ei ole naljaasi. Või hoopis sellega, et on emakssaamist pidevalt edasi lükanud. 



Lahku lavalt siis, kui oled tipus, tavatseb soovitada endine priimabaleriin ja praegune pedagoog Tiiu Randviir oma õpilastele. 1988. aastal tema käe all balletikooli lõpetanud Oks jättis selle meelde. Ta lõpetab tipus olles.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles