Neeme Korv: piki maanteed, vastassuunas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Iga kord, kui ma end Postimehe Tallinna toimetusest õhtul kodu poole asutan, ületan Maakri tänava. See on ühesuunaline ja kõik autod peaksid mulle vastu sõitma. Ometi tuleb alati heita kas või põgus pilk selja taha. Sest üsna sageli sõidab keegi liiklusreegleid eirates vastassuunas. Olen harjunud neist juhtidest mõtlema kui poolhulludest, kes nad ilmselgelt ongi.


Ent mõnel juhul võib vastuvoolu ujumine olla kasulikki. Või lausa otstarbekas. Võtame näiteks riikide konkurentsivõime. Nagu sõnastab üleilmsest keskkonnast äsja raamatu kirjutanud Harold L. Sirkin, käib kõigi konkurents kõikjal ja kõige nimel (competing with every­one from every­where for every­thing). Hiljutisel maailma majandusfoorumil esitatud konkurentsivõime tabeli tipus troonib USA. Eesti asub kõrgel 32. kohal. Veel.


Veel, sest mugavus ja inertsus toob mandumise, mis ähvardab senise ilmakorra juba lähiajal segi paisata. Mulle tundub, et meid kollitavad samad hädad mis jänkisidki.


Sirkin esitab Time'is ühe anekdootliku näite. Elektroonikafirmad, kes arenevale turule pesumasinaid müüvad, saavad kaebusi, et masinate väljavoolutorud ummistuvad. Asja uuritakse. Selgub, et koduperenaised pesid nendega… kartuleid. Vana tuntud firma teatab selle peale, et, sorry, teie garantii ei kehti. Mõne aasta eest asutatud (nt Hiina) ettevõte kutsub aga insenerid kokku ja järgmisele masinale lisatakse juurviljade pesemise programm. Jabur. Aga ainult esmapilgul. Mis te arvate, kumb lennukompanii kasutas e-pileteid enne, kas grusiinide Georgian Airways või Estonian Air?

Maailmas maksavad üha enam hullumeelsena näivad ideed – nende teostus – ja innovatsioon. Peaksime otsima ka omi võimalusi, aga kas otsime? Hiljuti kuulsin raadiost intervjuud, kus räägiti innustunult uudsetest messidest. Internetis. Mina nii innustunud ei oleks. Meie firmade, kuid veel sagedamini riigi- ja omavalitsusasutuste puhul jääb tihti mulje, et koduleht oleks neile nagu vägisi peale surutud. Jah, on loodud võimalused, kuidas klient või kodanik saaks suhelda, aga tihtipeale võid vastust ootama jäädagi. E-riigi argipäev…


Üleilmse konkurentsi tingimustes tekkivat uut majanduskeskkonda on võrreldud maanteega, kus igaüks sõidab ise suunas, kujundab endale ise reeglid. See on üsna hirmuäratav, aga samas enneolematuid võimalusi pakkuv.


Iseasi, kas neil radadel hakatakse sõitma praegu raskustes ägava Fordiga, mille väärikas ajalugu ulatub aastasse 1903, või saab liikumisvahendiks hoopis 2003. aastal asutatud elektriautosid arendava Tesla toode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles