Lilia Krõsina: veider hoolitsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilia Krõsina
Lilia Krõsina Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu rahanduskomisjon tahab tõsta odavate sigarettide hindu veel rohkem, kui esialgu oli plaanitud, põhjendades, et see toob riigieelarvesse vajalikud lisamiljonid ja samal ajal hoolitsetakse inimeste tervise eest. Sigaretid saavad olema vähem taskukohased, eriti just noortele inimestele.


Eesmärgid on kahtlemata üllad, kuid mündil on ka teine külg: tubakaäriga tegelevate ettevõtete esindajate kinnitusel võib selline otsus elavdada musta turgu. Kuid ärgem jäägem äri juurde. Räägime tervisest.
Väga raske on uskuda, et kirglikud suitsetajad, noored inimesed nende hulgas, lõpetavad suitsetamise, kui sigaretid veelgi kallinevad. Minu suitsetavad sõbrad võitlevad eelmiste hinnatõusudega igaüks omal moel: ühed suitsetavad ikka veel alles jäänud odavamaid sigarette, teised pommivad suitsu sõpradelt. Üks näiteks eelistab paki sigarettide asemel osta paki tubakat ja keerab endale sigarette pisikese aparaadi abil ise. Teine jälle ei osta sigarette mitte nii nagu tavaline suitsetaja – paki päevas –, vaid hoopis plokkide kaupa. Tema sõnul tuleb väljaminek teha kuu alguses kohe pärast palgapäeva – pärast ei pea siis enam mõtlema, kas sigarettidele raha ikka jätkub.

Ja kui suitsud lähevadki veel kallimas, olen veendunud, et suitsetajad nuputavad välja üha uusi lahendusi. Paljud noored inimesed loobuvad ennem lõunasöögist või hoiavad millegi muu arvel kokku, kuid paki sigarette ostavad ikka.

Enamik suitsetajaist mõistab, millist terviseriski kätkeb endas suitsetamine, ja ometi ei jätku neil tahtejõudu, et sellest harjumusest loobuda, paljudel on hirm kaalu lisandumise ees suurem hirmust kaotada tervis. Põhjused, miks suitsetamist jätkatakse, võivad olla väga erinevad. Ja veel – inimesele on nii omane mõelda, et halvad asjad ei juhtu minu, vaid ikka kellegi teisega. Just seepärast ei hirmutagi suitsetajaid tavaliselt jutud ja moraalilugemised tervise hävitamisest.

Kui riik siiski nii väga tahab näidata hoolimist rahva tervisest, siis miks mitte propageerida ja teha paremini kättesaadavaks kõikvõimalikke abivahendeid, mis aitavad suitsetamisest loobuda: plaastrid, ravimid, nikotiininärimiskummi ja nii edasi. Praegu tekib mõnigi kord tunne, et suitsetamise mahajätmine läheb kokkuvõttes suitsuostmisest kallimakski. Või pöörata rohkem tähelepanu näiteks elektroonilisele sigaretile – aidata suitsetajatel selgelt mõista plusse ja miinuseid, millised e-sigaretiga kaasnevad. On ju selge, et elektrooniline sigaret kahjustab tervist tunduvalt vähem.

Hinnatõus võib näida lihtne, kuid enamasti paraku mitte samavõrd efektiivne tee suitsetamise vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles