Neeme Korv: trikimees Soini

Neeme Korv
, Postimehe AK ja arvamus­toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Peeter Langovits

Kes vähegi on jälginud Soome Eduskunna valimiste järgset poliitilist punnseisu, on kahtlemata märganud Põlissoomlaste ninamehe Timo Soini laveerimisi. Rahvalt paljude vaatlejate üllatuseks väga tugeva mandaadi saanud ja hulga uusi nägusid parlamenti viinud Soini on seni sogases vees üpris kavalalt õngitsenud.


«Vanad tegijad» on püüdnud oma avaldustes Soinit kord jõuga esile lükata, siis jälle teda marginaliseerida – seni pole õnnestunud kumbki lahendus.

Soini on suutnud jätta mulje, et vajadusel ollakse valmis jagama valitsemisvastutust, samal ajal näidates oma elektoraadile ka sirgeselgsust. Mäletatavasti arvati üldiselt, et Soini maandub mugavasti ministritoolile ja mõtleb valijale häid selgitusi välja.

Tegelikkus on olnud aga teistsugune ja küllap see kokkuvõttes ongi olnud Põlissoomlaste jätkuvalt hea reitingu aluseks.

Euroopas leidub Belgia-nimeline riik, kus toimivat valitsust pole juba enam kui aasta ja ometi näib kõik toimivat. Soome puhul tundub aga, et Koonderakonna juhil Jyrki Katainenil hakkab aeg võimuliidu moodustamiseks vägisi otsa saama. Soini suudaks ilmselt sedagi enda huvides ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles