Anne Rande: kakskümmend neli!

, Eesti Laste­kirjanduse Keskuse direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Rande
Anne Rande Foto: Repro

Et väärtustada laste lugemist pere tasandil, palusime Evelin Ilvese kui vabariigi presidendi abikaasa, millega kaasneb ühtlasi arvamusliidri roll, aasta tagasi Eesti Lastekirjanduse Keskuse patrooniks. Osake teist kindlasti teab seda, kuid huvi tema tegemiste vastu selles valdkonnas pole küll eriti üles näidatud.



Elasime oma kollektiiviga läbi tõelise šoki, kui aasta tagasi väljakuulutatud pressikonverentsil, kus Evelin Ilves sai ametisse pühitsetud, oli kohal vaid Õhtuleht. Meie naiivsekesed olime saatnud hunniku pressikutseid, küll nimelisi, küll üldisi, olles surmkindlad, et Pikk 73 hoone ei mahuta kõiki kirjutajaid, pildistajaid, kaameramehi ära. Ikkagi riigi esileedi! Aga võta näpust!



Mõni kuu hiljem esitlesime unikaalset kogumikku «Minu esimene raamat», mis kingitakse kõigile Eestimaa lastele, kel sünniaasta 2008. Ainulaadse kogumiku ilmumisele aitas rahaliselt kaasa sihtasutus Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu Vabariigi Presidendi abikaasa allfond. Meie patroon kirjutas raamatusse suurepärased saatesõnad. Loomulikult oli ta ka ise kohal.



Ei meenu, et sellel fantastilisel esitlusel oleks ajakirjanikke ja kaameramehi viibinud. Tegelikult oli sündmus ise tõeline uudispomm – kuusteist tuhat vastsündinut ja hindamatu kingitus esimese raamatu näol, kultuurisündmus, mida Eesti riik ei mäleta! Kas tõesti on lasteraamat ja lugemine nii igavad teemad, mis kohe üldse laiemale publikule huvi ei võiks pakkuda? Või lihtsalt ei saada nende teemade kütkestava kajastamisega hakkama?



Vaid Kalev Meedia austas oma kohalolekuga äsja, 20. oktoobril peetud viieteistkümnendat aastat järjest toimuvat üleriigilist ettelugemispäeva, seekord pühendatud armsale poeedile Ellen Niidule. Muide, 80-aastane juubilar ise nautis täiega. Ja loomulikult Evelin Ilves, kes on kahel viimasel ettelugemispäeval osalenud ka žürii töös, esinenud ning jaganud lastele autogramme. Kõik oli super!



Mind paneb ahhetama, kuidas ei väsita aasimast kena inimest, kes tegeleb Eesti Asjaga nii mitmekülgselt iga jumala päev, andes maksimumi, et meie pisikeses kodus tunneksid suured ja väikesed inimesed end nii füüsiliselt kui vaimselt hästi ja paremini. Tuletan meelde, et päevas on vaid kakskümmend neli tundi!



Lugupeetavad, tehke silmad ja kõrvad lahti, avage oma südamed ja sõnaseadmised ka positiivsele, mida meie elus, suures osas teie pärast, viimasel ajal peaaegu polegi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles