Kai Saks: omastehooldus vajab poliitilisi otsuseid

Kai Saks
, arst, TÜ geriaatria dotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Saks
Kai Saks Foto: Elmo Riig

Rahvaalgatuse raames jõudis 6. märtsil riigikogu täiskogule arutamiseks ettepanek «Hoolduskindlustuse loomine». Kavas oli kolm 20-minutilist ettekannet, milles esitati ülevaade olulisematest probleemidest pikaajalise hoolduse korraldamisel, Eesti olukorra võrdlusest teiste Euroopa Liidu ja OECD riikidega ning pakuti ka erinevaid lahendusi.

  • Kas avaliku sektori rahastamine pikaajalisele hooldusele on Eestis praegu sobiva suurusega, vajab suurendamist või vähendamist?
  • Kui avaliku sektori rahastamine pikaajalisele hooldusele vajab suurendamist, siis mis oleks Eestile sobiv sihtmärk ja milline selle saavutamise kiirus ning kas see võiks toimuda riigieelarvest või hoolduskindlustuse kaudu?
  • Kas pikaajalise hoolduse teenuste eest tasu võtmisel on õiglane ja otstarbekas arvestada hooldust vajava inimese ja tema pereliikmete majandusliku seisuga (nii on see praegu), üksnes hooldusvajadusega inimese enese majandusliku olukorraga või peaksid teenused olema kõikidele abivajajatele saadaval vastavalt hinnatud vajadustele ühesuguse omaosalusega?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles