Esiterrorist jõudis kõrgeima kohtu ette

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: A.Peegel

Osama bin Ladeni leidmise ja tapmisega esmaspäeva esimestel tundidel lagunes mitu maailma esiterroristiga seotud legendi. Näiteks osutus valeks isegi valgenahalise räppari Eminemi videosse jõudnud pilt bin Ladenist kusagil ebamugavas koopas redutamas.

Selgus, et rühmituse Al-Qaeda liider nautis hoopis äärelinnaidülli Briti ohvitseri nime kandvas linnas, luges iga päev värskeid ajalehti ja mugis värsket saia.

Samuti ei pidanud paika jutud paduhaigest bin Ladenist või sellest, et ta on juba aastaid surnud. Ei mingit dialüüsiaparaati, millest tema elu väidetavalt sõltus. Praegustel andmetel oli ainus apteegikaup, mis Al-Qaeda esinumbri viimasest kodust leiti, silmatilgad – ja needki ei pruukinud seal olla majaperemehe enda tarbeks.

Üles jääb muidugi veel hunnik väiteid, mille tõesus vajab selgitamist. Näiteks et mitu naist tal siis õieti oli. Mõned pakuvad viis, mõned seitse.

Enam-vähem kindlad on andmed selle kohta, et oma esimese kaasaga – onutütre Najwa Ghanemiga – naitus bin Laden17-aastaselt ja millalgi enne 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid kingiti 1957. aastal sündinud Al-Qaeda liidrile tema viimane naine, 1980. aastail sündinud jeemenlanna Amal Ahmed Abdulfattah.

Vahepeal olla bin Laden mõnest naisest ka lahutanud ning mitu tema naist olnud silmapaistvatest peredest põlvnenud ülikooliõppejõud, kelle ta kosinud lihtsalt halastusest, et mitte jätta vaesekesi vanatüdrukuiks.

Kuigi kadunukese lemmiknaise nime teadis tõenäoliselt ainult tema ise, liigub isegi selle kohta spekulatsioone. Mõned kinnitavad, et bin Ladeni favoriit oli noor Amal. Teised aga on veendunud, et esiterroristi lemmik abikaasade seas oli psühholoogiaprofessor Umm Hamza, kes juttude järgi polnud küll ilus, aga see-eest väärikas ja pühendunud džihadist.

Isegi rohkem kui bin Ladeni naiste arv varieerub erinevates allikates tema laste hulk. Mõõdukamad ütlevad 11, julgeimatel hinnangutel olevat neid aga 26. Mis järglaste kasvatusse puutub, siis leidub nii väljaandeid, mis väidavad, et poegadest vormis bin Laden mantlipärijaid, kui ka neid, kes kinnitavad kategooriliselt, et lapsi püüdis esiterrorist teisele teele suunata.

Rääkimata muidugi vastakatest andmetest triviaalsemate asjaolude, näiteks rahvusvahelist terrorismi­frantsiisi juhtinud mehe võõrkeeleoskuse kohta. Mõningatel andmetel valdas bin Laden ainult araabia keelt. Teised aga kinnitavad, et ta sai aru ka inglise keelest.

Või siis toitumisharjumused. Mõned räägivad, et bin Laden oli innukas lihasuretaja – kui külalised tulid, lasi neile tappa lamba, ise aga rasvasesse tükki hambaid sisse ei löönud, näkitses vaid ülejääke teiste taldrikuilt.

Mingite väidete kohaselt hoolinud ta üliväga sellest, millisena jääb oma kurikuulsatele videotele – värvinud habet tumedamaks ja valinud hoolsalt, kuidas pildile jääda.

Tegelikult pole neil detailidel just suurt tähtsust. Nii headel kui ka halbadel inimestel on perekond, nad räägivad mingeid keeli ja neil on omad iseloomuveidrused.

Tähtsad on vaid kolm fakti. Esiteks: Osama bin Laden oli Al-Qaeda terrorivõrgustiku looja ja õõvastavates reklaamvideotes esinenud vapiloom. Teiseks: see organisatsioon on võikal moel tapnud tuhandeid süütuid inimesi.

Ning kolmandaks: nüüd on bin Laden surnud ning seisab juba sellesama kohtuinstantsi ees, kelle nimega ta oma tegusid õigustada üritas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles