Postimees 1900. aastal: kui palju Saksamaal juuakse?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õllekruus.
Õllekruus. Foto: SCANPIX

Dresdeni koosolekul seletas prohvessor Fiedler veel, mis ta arstina alkoholi mõjust inimese organismuse kohta tähele pannud. Prosektorina olla ta lõikamiselaua juures tuhandeid kordasid näinud, kui suuri muutusi alkohol inimese kehas sünnitada. Vale olla see arvamine, et alkohol ainult siis mõjuda, kui teda palju joodakse.

Kahju tegevat ta juba, kui teda väiksel mõõdul sagedasti tarvitatavat. Sagedasti arvavat joodik ise, et ta täiesti terve olevat, kuna aga alkohol ta ju ära olla rikkunud. Veini ja õlle jooja ei lugevat ennast sugugi joodikuks ja vaatavat napsi jooja pääle põlgtusega. Aga tõe poolest tulla veini ja õlle jooja niisamati hukka mõista nagu napsi joojagi. Kõneleja tähendas, et Saksamaal aastas 2 1/2 miljardi marka joovastavate jookide eest välja antakse, napsi eest üksipäini 500 miljoni.

Iga hing Saksamaal joovat aastas läbistikku 120 liitert õlut, 13 liitert põletatud viina ja 6 4/10 liitert joodavat viina ära. Kõige päält pidada arstid alkoholi vastu astuma, siis aga ka vaimulikud mehed, kooli õpetajad, naesterahvad ja kõik mõistlikud inimesed. Kõneleja laitis kõvasti seda halba kommet, et lastele alkoholi antakse. 26.09.1900

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles