Deniss Boroditš: Lasnamäe vajab sisulisi ideid, mitte tsaari ukaase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe vaade.
Lasnamäe vaade. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Endine Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš (Reformierakond) kirjeldab, milline võiks olla tuleviku Lasnamäe. Esmajoones vajab linnaosa aga sisulist debatti, mitte vastandumist või seniste linnajuhtide stiilis enesereklaami.

Liiklen erinevatel põhjustel Lasnamäel pea iga päev ja näen nii autojuhi, lapsevanema kui ka lihtsalt Tallinna elanikuna, mida saaks selles suures linnaosas oluliselt parandada. Loomulikult ei saa me Lasnamäed ühtäkki Nõmmeks muuta, aga ma näen, et linnaosa kaasaegseks elukeskkonnaks arendamiseks on kõik võimalused olemas.

Selleni jõudmiseks vajame aga sisulist debatti. Selle asemel oleme seni saanud infomüra, mis koosneb eri erakondade esindajate omavahelisest vastandumisest, näpuga näitamisest ja aina absurdsematest valimislubadustest.

Mitte magala, vaid meeldiv elukeskkond

Minu arvates on kõige olulisem võtmesõna tuleviku Lasnamäe arendamisel turvaline ja meeldiv (elu)keskkond. Seda enam, et inimesed on muutunud kodukoha suhtes ülimalt nõudlikuks – enam ei soovita vaid magamiskohta, oluline on ka ümbritsev infrastruktuur.

Väga hoolitakse turvalisest ja mugavast ümbruskonnast ning seal asuvatest võimalustest – lasteaedadest, koolidest, spordirajatistest, korras teedest ja tänavatest jne.

Muidugi ei saa öelda, et varasemad linnaosa juhid poleks aastate jooksul mitte midagi hästi teinud. Võrreldes 10-15 aasta taguse ajaga vaatavad praegu paljud inimesed elanike arvu poolest Tartust suuremat linnaosa potentsiaalse elukohana. Lasnamäe õnnetuseks aga tegelevad linnajuhid oluliste asjade asemel enesereklaamimise ja katusel laulmisega.

Erinevalt näiteks Kalamajast on Lasnamäel veel väga palju kasutamata ruumi, mida elukeskkonna arendamiseks saaks ära kasutada. Näiteks vajab lõpuni välja ehitamist Pae park, mida juba praegu väga aktiivselt kasutatakse. Samas saab ka praegu halli tühermaana seisva Paevälja piirkonna pargiks ning aktiivseks vaba aja veetmise kohaks arendada. Nõudlus on täiesti olemas.

Suur väljakutse tuleviku Lasnamäe arendamisel on autostumise vähendamine. Sarnaselt teistele linnaosadele ägavad ka Lasnamäe hoovialad tohutute autohulkade all. Arusaadavalt ei osatud Lasnamäe linnaosa projekteerimisel ja majade ehitamisel 1970ndatel arvestada sellise autode hulgaga.

Parkimismajad ja spordiareen

Esimeseks ja kiireks lahenduseks on koostöös erasektoriga parkimismajade ehitamine. Kuna aga paepinnas teeb maa-aluste parklate rajamise väga kulukaks peaksid parkimismajad olema maapealsed. Maapealseid parklaid tuleb rajada mõistlikult, arvestades linnaosa eripärasid. Lõpmatuseni ei saa neid aga nüüdisaja linnaruumi ehitada. Seetõttu on pikemat perspektiivi ja keskkonda silmas pidades hoopis olulisem arendada moodsat ja toimivat ühistranspordivõrgustikku, trammi ning jalgratta- ja kõnniteid, mis vähendab oluliselt vajadust isikliku auto järele.

Tuleviku Lasnamäe infrastruktuur peab olema korras. Mul on piinlik, et Peterburi tee on sellises seisus. Seda Tallinna väravat läbivad iga päev kümned tuhanded liiklejad, kelle hulgas on ka palju turiste. Ja see on kestnud juba aastaid.

Miks on nii, et pealinna suunduvad Tartu ja Pärnu väravad on korras, aga Narva suunast tulles on alates linnapiirist autoga sõitmine üks rist ja viletsus? Jalakäijatel ja ratturitel pole sel teelõigul üldse kohta. Aga võiks olla. Ruumi ju on! Ka Laagna tee vajaks aastatepikkuse lappimise asemel hoopis põhjalikku rekonstrueerimist ning praeguse transpordiolukorra parandamiseks ühendamist Ülemiste ristmikuga.

Tuleviku Eesti, tuleviku Tallinna ja tuleviku Lasnamäe elanikud on praegu sündivad ja sirguvad noored. Lasnamäel on tuhandeid aktiivseid noori sportlasi. Kuna Lasnamäe on elanike arvu poolest suurem kui Tartu ja kaks korda suurem kui Pärnu, võiks pealinna spordilinnaku just siia rajada. Tondiraba spordikeskus juba toimib, Eesti esiujula ehitamine on kohe-kohe algamas. Nüüd on puudu veel LasnaARENA, kus on võimalik võõrustada rahvusvahelisi kergejõustiku- ja jalgpallivõistlusi.

Mõeldes noorte huvitegevusele ja võimalustele, kuidas nende vaba aega kasulikult rakendada, võiks Lasnamäe serval asuva Ülemiste City tuules ja Eesti Silicon Valley arendamiseks ehitada Tehnikamaja. Sellest võiks saada katsekeskus ettevõtetele, kus noored saaksid käed külge panna näiteks mängude disainimisele ja testimisele, programmeerimisele ja kasvõi robotite ehitamisele. See oleks üks võimalus, kuidas leevendada kasvavat tippspetsialistide tööjõupuudust ning Ülemiste Citys asuvad ettevõtted saaksid juba varakult tulevikutöötajaid koolitada.

Kuna riigikeele oskus on korrelatsioonis võimalustega tulevikus, on tagumine aeg asendada eestikeelne ja venekeelne kool ühtse ning ühetaolise Eesti kooliga, mis põhineb eestikeelsel õppel, kuid arvestab ka vene keele- ja kultuuriruumiga.

Uuringud näitavad, et üle 70 protsendi vene emakeelega laste vanematest peavad õigeks alustada eesti keele õpet juba lasteaiast.

Riigikeele oskus ühendab inimesi, aitab luua hästitoimivaid kogukondi ning pikas perspektiivis üles ehitada edukat riiki, kus ei ole kahte keeleliselt ja kultuuriliselt vastanduvat paralleelühiskonda.

Loome asumifondi

Praegusaja ühiskonnamudelis ei ole enam mõeldav, et kusagil on üks tsaar, kes ütleb, mida tuleb teha. Inimesed tahavad väga aktiivselt linnaosa arengus ise kaasa rääkida. Võrreldes Kalamaja või Uue-Maailmaga on Lasnamäe kodanikeühendused veel lapsekingades ning initsiatiivi pigem vähevõitu, kuid siiski väärib tunnustamist entusiastlike Lasnamäelaste ühendus Lasnaidee.

Linnaosa ülesandena näen, et oluline on aidata ja julgustada asumiseltside ja kodanikeühenduste tekkimist läbi kodanikualgatusi toetava asumifondi loomise. Nii saab iga linnaosa elanik sõna sekka öelda, milliseks võiks kodukoha kujundada.

Minu hinnangul ei ole eespool toodud ideedes midagi utoopilist ja need võiks juba ammu olla ellu viidud ja rakendatud. Seetõttu jääb mulje, et praegused linnavõimud panevad põhiauru pidude korraldamisele ja katusel laulmisele, mitte linnaosa arendamisele ja kujundamisele mõnusaks elukeskkonnaks. Lasnamäe vajab entusiastlikku linnajuhti, kes koostöös kodanikeühendustega teeb Lasnamäest linna pärli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles