Edasi 1990. aastal: okupatsioonivägi loputab tallinlaste ajusid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interrinne Toompea lossi õuel.
Interrinne Toompea lossi õuel. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Alates 29. augustist tegutseb Tallinnas ja selle ümbruses raadiosaatja Nadežda, mis paiskab kaks korda päevas, kokku 4-5 tundi, eetrisse internatside propagandat. On inimesi, kes teavad kinnitada, et korraldus raadiojaama asutamiseks on tulnud N.Liidu Kaitseministeeriumi kõrgetelt ülemustelt.

27. augustil sai Tallinna Mereväebaasi komandör Sõja-merelaevastiku ülemjuhatajalt telegrammi, milles teatatakse, et N.Liidu sideministri I asetäitja Kudrjavtseviga on kooskõlastatud otsus edastada interliikumise huvides saateid sagedusel 12,02 MHz.

3. septembril kinnitas seda oma telegrammiga ka Kudrjavtsev. Ta teatas, et internatsidele on selleks eraldatud sagedused.

Peilingud näitavad, et Nadežda saateid antakse eetrisse eri kohtadest, erinevatel lainepikkustel ja erineva võimsusega. Punast udu on püütud tallinlaste ajudesse puhuda nii Suurupist kui ka otse Toompealt, Mereväestaabi territooriumilt.

Riikliku Elekterside Inspektsiooniga Nadežda saateid kooskõlastatud ei ole, samuti pole küsitud, mida arvab asjast Eesti valitsus. Laevastiku sideväelased on EV Sideministeeriumile suusõnaliselt kinnitanud, et nemad täidavad käsku ja peilimisega pole mõtet vaeva näha. 13.09.1990

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles