Propastop: aeg lõpetada propagandalehtede toetamine! (2)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Propagandalehtedele reklaami ostmisega toetatakse Eesti maksumaksja rahaga Eesti vastu suunatud inforünnakuid, hoiatab Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Propastop koostas veebruaris musta nimekirja Eesti-vastast propagandat avaldavatest veebilehtedest ning kutsus üles Eesti ettevõtteid nendele lehtedele mitte reklaami tellima. Nii saab vältida meie oma raha eest meie enda vastu suunatud mõjutustegevuse rahastamist.

Must nimekiri äratas suurt huvi kremlimeelses meedias, kuid tundub, et  meil sellele väga tähelepanu ei pööratud. Nimelt avastasime Erna retke meediakajastust läbi töötades, et Eestist pärit reklaamide avaldamine propagandalehtedel  jätkub suures mahus. Mis eriti groteskne – lisandunud on kohalike omavalitsuste valimiste tõttu ka erakondade reklaamid.

Nii võis 25. augustil Erna retke Eesti häbiplekiks tembeldavas Territorija Voinõ väljaandes näha IRLi valimisreklaami «Aeg uueks linnapeaks!». Samal päeval  Komsomolskaja Pravdas avaldatud samateemalise loo juures kuvati aga Keskerakonna reklaami. Kahe nimetatud erakonna valimisreklaamid torkasid propagandakanalites augusti teises pooles eriti silma, kohtasime neid musta nimekirja kantud veebilehtedel Komsomolsja Pravda, Territorija Voinõ, OKO Planetõ, VG-News, Voennõne Obozrenie, Vzglad, Novosti online, Lentainform ja Gazeta.ru.

Teise tendentsina märkasime, et propagandalehtedel avaldavad reklaame ka Eesti riigiasutused ja -firmad. Nii näiteks avastasime, et augusti lõpus kuvati Omniva (ehk riigile kuuluva firma AS Eesti Post)  «Sina ostad, Omniva maksab» kampaaniat mitmel musta nimekirja saidil.

Sotsiaalministeeriumi haldusalasse kuuluva Tervise Arengu Instituudi reklaamid leidsime Propastopi lugejale hästi teada lehel vg-news.ru avaldatud Erna matka kritiseeriva loo juures. Veeteede Ameti (majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusala) üleskutsed vaatasid vastu aga OKO-Planetõ lehelt.

Võib öelda, et sellistele lehtedele reklaami ostmisega toetatakse Eesti maksumaksja rahaga Eesti vastu suunatud inforünnakuid.

Propastopi jaoks on eriti piinlik avastada riigifirmade kampaaniaid Sputnik Eesti lehel. Kui teistest Venemaa propagandakanalitest võib vahest mitte teada, siis Sputnikust on viimasel ajal meedias palju juttu olnud.

Propaganda toetamist vältida on väga lihtne

Reklaamide propagandakanalitesse jõudmiseks on mitu võimalust. Pinnad ostetakse kanalist otse, läbi Venemaal reklaame levitava Yandex Directi või läbi Google Adwordsi.

Eesti reklaamid jõuavad propagandakanalitesse just Google Adwordsi kaudu. Selles keskkonnas on väga kerge välistada märksõnu, teemasid ning ka konkreetsemalt lehti, millel ei soovita oma sõnumitega silma paista:

1. Logi sisse keskkonda adwords.google.com ja vali Shared library

2. Vali Campaign placement exclusions

3. Vajuta + List nuppu

4. Anna listile nimi ning kopeeri lahtrisse see Propastopi propagandakanalite nimekiri

5. Vajuta Save

6. Vali loodud nimekiri ning vajuta Apply to campaigns

7. Vali oma kampaania, mida tahad siduda välistamisnimekirjaga

8. Vajuta Save

Kokkuvõttes läheb vaja vaid soovi propagandakanaleid vältida ning sellest oma meediafirmale teada anda. Kui muud teha ei viitsi, siis jaga oma reklaamide paigutamise eest vastutavatele inimestele selle postituse linki. Ehk saavad vihjest aru.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles