Harvey hoiatas Trumpi (17)

Martin Kutti
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon: Andrus Peegel

Orkaani tulek oli ette teada, aga sellest hoolimata näitas see, et inimene looduse vastu ei saa. Kuigi looduskatastroofid ja poliitika üldjuhul omavahel ei seostu, võib Harvey olla erand.

Harvey andis kliimakaitse suhtes ükskõikset suhtumist üles näidanud Trumpi mainele kõva löögi. Trump teatas juuni alguses, kuidas USA nende jaoks ebaõiglasest Pariisi kliimaleppest taandub, nimetades ÜRO Rohelise Kliima Fondi pettuseks, mida kasutatakse USA-lt raha ära võtmiseks.

Juba pikalt enne presidendiks saamist, 2012. aastal kahtlustas Trump, et kliimasoojenemise puhul oli tegu hiinlaste väljamõeldud vandenõuga, mille eesmärk on USA tööstuse halvamine. Tema seisukohta ilmestavad veel mitmed väljaütlemised, mille kohaselt ollakse planeedi kaitsmisest küll huvitatud, aga seda ainult juhul, kui see ei mõju majandusele halvasti.

Teadlaste sõnul mõjutab kliimasoojenemine sademete hulka üle maailma järjest rohkem, põhjuseks see, et soojem õhk hoiab endas ka rohkem niiskust. Oleks kohatu pidada Harvey toodud tohutut vihmatormi vaid kliimamuutuste tagajärjrks, aga Texas ja Louisiana said looduse karmi hoiatust omal nahal tunda.

Harvey hävitustöö kogu ulatus ei ole veel selgunud, praeguseks on teada, et hukkunud on vähemalt 44 inimest ja kahjustada saanud kümned tuhanded majapidamised. Texase kuberneri Greg Abbotti hinnangul vajab osariik vähemalt 125 miljardi dollari suurust föderaalabi.

Lisaks eelnevalt nimetatud probleemidele sai suurt kahju ka USA naftatööstus, Harvey tõttu tuli sulgeda 13 Texase naftatöötlustehast ja torujuhe, mida mööda liigub iga päev Houstonist idarannikule tohututes kogustes kütust.

Maailma suuruselt kolmandale naftatööstusele andis tugeva hoobi emake Maa, kelle arvelt ollakse valmis tegema järeleandmisi majandusliku kasumi suurendamise nimel.

Kunagisele Prantsusmaa kuningale Louis XV-le on omistatud ütlus «Pärast mind tulgu või veeuputus», näidates sellega üles hoolimatust. Trump on võimul veedetud aja jooksul tihtipeale talitanud täpselt Louis XV sõnade järgi, liikudes oma äkilisuse tõttu kohati lausa apokalüptilisel kursil. Tema jaoks õnnetul kombel jõudis veeuputus kohale mitte pärast teda, aga tema ajal.

Kahtlemata näitab ka Pariisi leppest loobumine hoolimatust tulevaste põlvede vastu. 71-aastane Trump ise ei pea tõenäoliselt muretsema, et tema eluajal midagi kardinaalselt muutuks, kui aga loodus on tasakaalust lõplikult välja viidud, tunneb inimkond tõelist kättemaksu.

Loomulikult oleks ilmselge rumalus süüdistada looduskatastroofis Trumpi, aga oleks rõõmustav, kui riigipea näeks kliimamuutuste ja loodusnähtuste vahel midagi sarnast nende seostega, mida on avastanud teadlased.

Harvey andis taas kord märku sellest, kui pisikene ja tähtsusetu on ükskõik milline riik loodusjõudude meelevallas. Siin ei ole Trumpile abiks maailma võimsaim armee, majanduslik edu ega Twitteris säutsumine. Loodust ei ole mõtet sotsiaalmeedias hukka mõista, samamoodi pole seda võimalik alistada.

Kuigi nädala alguses hoiatati presidenti, et ta ei kaugeneks rahvast, nagu seda tegi George W. Bush orkaan Katrina ajal, astus praegune riigipea täpselt samasse ämbrisse. President saabus Texasesse koos abikaasa Melaniaga rokkstaari kombel, uhkustas teda tervitama tulnud rahvamassidega ja ignoreeris sisuliselt kannatanuid.

Harvey saatis presidendile karmi meeldetuletuse, et kliimamuutused ei pruugi siiski olla müüt, ja äkki tasuks Trumpil mõelda sellele, kuidas koostöös ülejäänud maailmaga meie planeedi nimel ka midagi head teha.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles