Edasi 1959. aastal: vanadel lahingupaikadel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehumardi lahingupaik
Tehumardi lahingupaik Foto: Eesti Filmiarhiiv

Tartu Rajooni TSN Täitevkomitee Kohaliku Majanduse Kombinaadi ametiühingukomitee organiseeris endistele rindevõitlejatele ekskursiooni Saaremaale.

Külastasime endisi lahinguplatse ning tutvusime Saaremaa vaatamisväärsustega. Mina võtsin osa lahingutest Muhus ja Saaremaal.

Suurimaks jõuprooviks oli meil seal Tehumardi öölahing, kus olime vaenlasega käsitsi koos. Saaremaa lahingutes sain haavata, mitmed sõbrad ja tuttavad aga kaotasid seal elu.

Endistel lahinguväljadel meenusid elavalt üksikud episoodid võitlustest. Veel on märgata kaevikute kohti. Teede ääres torkavad silma hästi korrastatud vennashauad valgete dolomiidist sammaste ja plaatidega.

On hea meel, et kõik hauad on ilusti korda tehtud. Vaadates tuttavate nimetahvleid vennaskalmistutel, kerkivad silme ette nende näod, näed neid nagu siinsamas liikumas. Sõda röövis nad meilt kõige paremas eas. Seepärast tahad veel kindlamalt ja kõvemini öelda: mitte enam sõda!

A. JAKOBSON, Tartu Rajooni Kohaliku Majanduse Kombinaadi sepp-mehaanik

1.09.1959

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles