Edasi 1989. aastal: arvamusi Stalinist (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin
Jossif Stalin Foto: imago stock&people/imago/Russian Look/Scanpix

Ajalehest Argumentõ i Faktõ:

A. Rõbin, eruohvitser Moskvast: Mitte Stalinit ei tule repressioonides süüdistada. Arreteerimisi korraldasid kõik tolleaegsed parteijuhid. Eriti tahaksin näidata Ježovi ja Beria negatiivset osa. Esimene täitis NKVD aparaadi karjeristidega, mandus, hakkas jooma ja kirjutas purjuspäi arestikäskudele alla. Beria aga oli alatu ja alatasa pettis Stalinit. Aeg tuleks meie juhist head rääkida. Ta oli selle ära teeninud.

V. Tšerednitšenko Nikolajevist: Ilmaasjata sarjate Stalinit. Ta võttis ausalt kuulda kõiki Lenini nõuandeid: hävitas kulakluse, industrialiseeris maa välisabita, kaotas tööpuuduse. Stalin andis töölistele vabaduse kinnitades seda 1936. aasta konstitutsiooniga.

V. Kalanga, Iljitševskist: Kui palju halba Stalinist, Ježovist ja Beriast ka ei räägitaks, mina seda ei usu. Jah, Stalini ajal lasti maha. Ja õigesti tehti. Rahva vaenlasi. Aitäh talle selle eest. Ükski lihtinimene, olgu või laagrites istunud, ei süüdista Stalinit ebaõigluses.

V. Kondratjev, Leningradist: On aeg tulnud Stalini terror hukka mõista. Ma ei nõua kättemaksu. Lihtsalt on vaja meie ajaloo raskeim periood maha teha ja nimetada repressioone toimepannud isikud. Sellega ei luba me Stalini nime kaitsjatel miljonite süütute ohvrite mälestust teotada.

A. Degtjarjev, sõjaveteran Alma-Atast: «Suur juht» ja «teaduste korüfee» osutus türanniks. Stalini süü tõttu surid 30ndatel Kasahstanis nälga terved külad, tema valearvestuste tõttu kannatasin minagi Isamaasõja ajal.

19.8.1989

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles