Taavi Minnik: paljas Putin (11)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin Lõuna-Siberis puhkamas.
Venemaa president Vladimir Putin Lõuna-Siberis puhkamas. Foto: SCANPIX

Kui Venemaal kõlab, et on vaja ameeriklaste ja eurooplaste sanktsioonide eest vastulöök anda, siis tuleb vene inimesel instinktiivselt valmistuda, kuna seni on kõik nn vastusanktsioonid olnud nende arvelt. Ah kuulutate meile sanktsioonid? Olgu peale, me ei söö teie jamón’it ja juustu. Sõidame neist üldse buldooseriga üle. Muidugi on tegelikult kõik palju keerulisem ja variserlikum, sest need, kes harjunud Brioni ülikonnas ringi käima ja jamón’it sööma, teevad seda ka edaspidi, lihtsalt ülejäänutel pole põhjust sellega pihta hakata.

Ka sedakorda nuputati Venemaal, mida teha. Ilmselt on kõige käegakatsutavam Kremli reaktsioon uutele sanktsioonidele šantaaž ähvardustega tihendada sõjalist koostööd Iraaniga, kuid kõlanud on massiliselt ka üleskutseid loobuda kõigest läänelikust.

Näiteks tuli osa riigiduuma liikmeid välja ideega sulgeda kõik McDonald’si kiirtoidurestoranid Kaliningradist Vladivostokini (mida vene inimene armastab ja mis ka taskukohane) ning kupatada tänavale kõik lihtsad Ivanovid ja Sidorovid, kellele see kett tööd annab. Küll siis inimesed Kansases veel kahetsevad ja valavad pisaraid.

Iseenesest on Venemaa läänest ja lääne tehnikast sõltuv olnud Peeter I aegadest. Ka võit Suures Isamaasõjas, mida tänane režiim vaat et oma suurima saavutusena ülistab, oleks ilma ameeriklasteta olemata jäänud. Ameeriklased ehitasid enne sõda üles Stalini sõjatööstuskompleksi, sõja ajal tarnisid liitlasele kõike, alates lennukitest, millega lendasid nõukogude ässad, kuni püksinööpideni. No kas on võimalik võita sõda, lipates palja tagumikuga või ühe käega pükse üleval hoides rünnakule?

Sama on ka näiteks president Vladimir Putiniga. Mis jääks temast järele, kui loobuda kõigest läänelikust? Lihtsalt üks paljas vanamees, ilma autota. Ülikond on ju Prantsusmaalt ja auto Saksamaalt. Aga milleks talle üldse auto? Kui loobuda kõigest läänelikust, poleks ka teid, mille rajamisel kasutatakse põhiliselt välismaist tehnikat.

Põhimõtteliselt ongi Venemaa valitsevale režiimile – millel on aidanud kõik need aastad hinges püsida ühiskonna lääne vastu mobiliseerimine – kõige suurem karistus äralõikamine lääne tehnilistest ressurssidest, mis on aastakümneid ja aastasadu kompenseerinud vastavate ressursside puudumist Venemaal. Venemaa reaktsioon uutele sanktsioonidele ja nende ümber puhkenud diskussioon annavad aga tõestust ennekõike jõuetusest ja väljapääsmatust olukorrast, milles oma süü läbi praegu sipeldakse. Lääs pole kindlasti huvitatud jõulisest vastasseisust Venemaaga ja pelgab ka praeguse režiimi langemist, kuid sanktsioonid on siiski osutunud silmuseks kaela ümber, mis Venemaa niigi nõrgukest majandust tasapisi lämmatavad.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles