Postimees 1991. aastal: invaliid alustas kompromissitut võitlust telefoninumbri vahetamise vastu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keerleva numbrilauaga telefon. Pilt on illustreeriv.
Keerleva numbrilauaga telefon. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Eile nägid Tartu Raekoja platsil jalutajad raekoja trepil istumas vanemat plakatiga meeskodanikku. Plakatil oli kahes kohalikus keeles kirjutatud: «Kuulutan näljastreigi».

Küsimuse peale, mis on näljastreigi põhjuseks, vastas kodanik Teluškin, et on oma näljastreigist ette teatanud, seetõttu pole politseil õigust teda peksta ega vägivaldselt koju viia. Näljastreiki alustas kell 7 hommikul ja selle põhjustas äravõetud telefon.

Väljalülitamise põhjuseks oli kodanik Teluškini keeldumine paarisnumbrist. «Naaber helistab, mina kuulen! Mina helistan, naaber kuuleb! Ei mingit paaristelefoni! Mina olen maksnud raha viis rubla kuus ja veel ülespaneku eest. Majas on viis telefoni ja võetakse ära just minult! Suure Isamaasõja veteranilt! Kui telefoni tagasi ei panda hakate siin käima üle minu laiba!»

Tartu Telefonivõrgu juhataja Jüri Kask rääkis teistsugust juttu. «Purde tänava kaheksanda maja kuuendas korteris elab voodihaigest esimese grupi invaliid kodanik Jakovlev. Esimese grupi invaliidile pannakse telefon järjekorrata sisse. Telefonijaam on niimoodi ehitatud, et osad numbrid on nn. paarisnumbrid. Kui üks abonent helistab, on teine tumm. Telefonivõrgu poolt on kõik korrektne.»

Ajal, mil kodanik Teluškin Raekoja ees meelt avaldas, ühendati uus number võrku.

7.08.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles