Postimees 1993. aastal: Peeter Lorentsi ja Mart Laari kaklusest ei puudunud palju

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Raigo Pajula

Eile peale valitsuse infotundi oli riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimehe Peeter Lorentsi ja peaminister Mart Laari vahel tõsine sõnavahetus. Lorents kaotas enesevalitsuse ja karjus Laari peale.

Lorents küsis Laarilt, kus too oli Eestile kriitilisel ajal. Peaminister vastas, et viibis puhkusel, mille ta katkestas. Lorents päris siis elavalt žestikuleerides ja häält kõvendades: «Mart, kas sul häbi ka on, et veel valitsuses oled?» Laar kehitas õlgu ja ütles juuresolevate ajakirjanike poole pöördudes, et Lorents tungis sama agressiivselt ka valitsuse istungile ja süüdistas kabineti liikmeid.

Lorents, kes oli peaministrile väga lähedale astunud, hüüdis: «Mart, sa teeksid eesti rahvale heateo kui kaaluksid valitsusest lahkumist.» Peaminister vastas, et tema ja valitsuse tegevuse üle otsustab ajalugu.

«Ma loodan, et kõiki ajalooraamatuid ei kirjuta Laar vaid on ka objektiivseid ajaloolaseid,» hüüdis Lorents seepeale.

Vahejuhtumisse lülitus ka Jüri Toomepuu, kes leidis, et jäägrikompanii tegevuse uurimiseks moodustatud komisjon on valitsusmeelne. «Mart Laar, keri sa põrgu, kui sa ütled riigikogule, mida ta tegema peab,» hüüdis Toomepuu.

Kakluseks siiski ei läinud. Mart Laar lahkus Lorentsi edasisi süüdistusi eirates.

4.08.1993

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles