Evelyn Kaldoja: ida infooperaatori rõõmupisar (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja.
Evelyn Kaldoja. Foto: Postimees

Arvan, et ei liialda, kui ütlen, et kogu NATOs ollakse praegu üdini mures selle pärast, et Venemaa võiks taas lendu lasta mõne libauudise siia toodud liitlassõdurite teemal.

Usun, et valvsus on tasemel, kus paljud toimetused võiksid alguses kahelda ka juhul, kui saaksid vihje reaalsest liitlase sigadusest. Mis ei tähenda, et nad sigadusest ei kirjutaks, küll aga seda, et «avalda»-nupule ei vajuta keegi enne, kui intsident on kinnitust leidud. Ehk anonüümse Twitteri-kontoga tekitatud tühijuttu nagu talvel väidetavatest Saksa vägistajasõdureist Leedus enam üritada ei tasu.

Kõik juba teavad, et idanaabrile käivad närvidele NATO sõdurid Baltimaades ja Poolas ning et ta armastab libauudistesse seksi pikkida. Ja idanaaber omakorda teab, et kõik juba teavad. Mis paraku aga vist ei tähenda, et nad oleksid oma infosõdalased erru saatnud. Pigem otsitakse uut kohta, kust üllatada ja NATO-ELi ühtsust murendada.

Praegu pole mingit alust väitmaks, et itaalia vabakutselise ajakirjaniku ja hollandi alternatiivmeediaportaali lugu Baltimaadest, kus lapsed ja täiskasvanud muudkui läbisegi püss käes võsast välja hüppavad ning vaesed lapsed seljakoti all vankudes Venemaa vastu sõdimist harjutavad, oleks idanaabriga seotud.

Ma kahtlen, kas nüüdisaegse meediamajanduse tingimustes oleks võimalik teenida ühe väikeriigi annetuste toel tegutsevas portaalis avaldatud fotoreportaaži eest summa, mis kataks neli nädalat Baltimaades reisimist. Aga ma ei peaks võimatuks, et autor keeldus oma rahaallikat avaldamast seetõttu, et on sügavas miinuses.

Samuti ei välistaks ma, et fotoreportaaži toon on tingitud vihast, nagu pakkus tema leedu vahendaja. Või siis paindumatutest Vahemere vasakpoolse seisukohtadest, nagu arvas lätlane. Logistikavihast või ideoloogilistest silmaklappidest ajendatult kirjutamine pole kindlasti eetiline, kuid see pole ka kurikuulus tellimuslugu.

Aga kui ma oleksin ida infooperaator, oleks mu rind seda materjali vaadates rõõmust kummis küll. Holland nimelt pole mitte ainult NATO pataljonis osaleja Leedus, vaid ka riik, kes pannuks 2014. aastal üsna kindlalt käe ette Vene sanktsioonidele ELis, kui vene võitlejad Ukrainas poleks neid isiklikult MH17 allatulistamisega veennud. Seda, et osasid hollandlasi on võimalik idaeurooplaste (jah, ka meie oleme antud küsimuses ses kategoorias) suhtes suvalistes asjades veenda, näitas ka nende kevadine Ukraina assotsiatsioonileppe referendum.

Ja mis oleks «sõgedate Balti liitlaste» osas veidra idee istutamiseks sobivam koht kui üks alternatiivmeediakanal, mis pole siis mitte lapiku maa või paremäärmuslaste ülistaja, vaid pigem eraalgatuslik versioon Sirbist. Maine on intellektuaalne, toimetuse ja lugejate suutlikkus kaitsevaldkonda puudutavat teksti kriitiliselt hinnata pigem kesine ning majandusmudel nagu Wikileaksil. Perfetto!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles