Juhtkiri: majandusel läheb hästi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päeva karikatuur 2.08
Päeva karikatuur 2.08 Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Uudised majanduskasvust on alati meeldivad. Vähemalt teoorias peaks sellega kaasnema ka elanike heaolu kasv, tehniline areng ja infrastruktuuri paranemine. Nii Eesti kui ka maailmamajanduses tervikuna on 2017. aasta pakkunud meeldivaid üllatusi, kuna majanduskasv ületab ekspertide varasemad ootused. See on pigem erandlik olukord, kuna viimase kümne aasta vältel on majanduskasvu prognoose tulnud ikka ja jälle alandada.

Nii kasvas Eesti SKT 2017. aasta esimeses kvartalis 4,4 protsenti. Praegu on veel vara öelda, milliseks kujunes kasv selle aasta teises kvartalis, kuid erinevad eksperdid leiavad, et märgid viitavad sellele, et ka see tuleb tubli. Muidugi ei käi jutt sellistest kasvunumbritest, millele olime tunnistajad nullindatel, kuid asi seegi. Süsteemsed kriisid nagu see, mis tabas Eesti ja maailmamajandust möödunud kümnendi lõpus, viivad tõsise ja pikaajalise retsessioonini, ning see, et järgmised kuus-seitse aastat kasvab majandus väga aeglases tempos, pole sellistel puhkudel midagi ebatavalist.

Eesti kiire majandusareng eelmistel kümnenditel võlgnes paljus tänu oma geograafilisele asendile ning Soome ja Rootsi lähedusele. Soome nautis OECD maade hulgas toona ühte kiireimat kasvu, ent viimastel aastatel on kiratsenud nii põhjanaabrite kui ka meie majandus. Nüüd on Rootsi oodatust suurem kasv toetanud nii Eesti kui ka Soome majanduse kasvutempo kiirenemist, kusjuures viimane aitab ühtlasi kasvatada Eesti tootjate eksporti Soome turule.

Tegelikult läheb hästi ka teistel Eesti olulisematel ekspordipartneritel ja maailmamajandusel tervikuna. Majandus kasvab tänavu kindlalt nii Ameerika Ühendriikides, Euroopas kui ka arenevatel turgudel. Kui aasta algul prognoosis Maailmapank maailmamajandusele 2017. aastaks 2,7-protsendilist kasvu ja Rahvusvaheline Valuutafond 3,5-protsendilist kasvu, siis praegu prognoosivad paljud eksperdid tublimat kasvu kui see, mida mõne aja eest veel oodati. Maailmamajanduse kasvu tulevikuväljavaated tunduvad olevat head ja targa poliitika korral võivad järgnevad aastad olla tunduvalt paremad kui eelmised. Ja seda nii neile, kelle majandus on arenenum, kui ka neile, kelle majandus on vähemarenenum.

2017. aasta algul pelgasid paljud, et varem oma maade poliitika äärealadel toimetanud, kuid viimastel aastatel nende keskmesse tõusnud populistlikud liikumised võivad kujuneda jokkeriks kaardipakis, mis helgetele majanduslikele väljavaadetele kriipsu peale tõmbavad. On ju lubanud nii Le Penide perekonnaäri jätkaja Marine kui ka Itaalias seni naljamehena tuntud Viie Tähe Liikumise asutaja Beppe Grillo praalinud Euroopa Liitu matta. Kuid seni on see paljaks praalimiseks jäänud ja kaikamehed Austrias, Prantsusmaal, Hollandis ja Saksa erinevate liidumaade valimistel lüüa saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles