Postimees 1935. aastal: keldris 3 luukere ja vaskraha

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 1.08.1935
PM 1.08.1935 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Tartu linna puhtavee magistraali kaevamistöö juures Gustav Adolfi tänaval, kus seni on välja kaevatud hulk inimluid, sattusid töölised eile õhtupoolikul kokkuvarisenud keldri jäänustele, milledest leiti mitu luukere.

Keldri jäänused asuvad ülikooli hoone kohal keset sõiduteed, umbes paari meetri sügavusel. Veevärgi toru maa alla viimiseks kaevatav kraav murti risti läbi keldrivõlvi ja tugimüüride. Keldri laius on umbes 1,5 meetrit, pikkust pole võimalik olnud kindlaks määrata, kuna kraav läbib keldri risti.

Müürid ja võlv on ehitatud telliskividest, mis võrdlemisi paksud. Kelder on täidetud mullaga, mille väljakaevamisel leiti inimluid. Keldri põrand oli sillutatud väikeste kividega, millede vahed täidetud liivaga. Põranda alt leiti kolm luukere, mis asusid kõrvuti lamavas asendis.

Kaevamisel võeti välja luukerede keskosad, kraavi laiuselt, kuna pea ning jalapoolsed osad jäid maa sisse. Tööliste seletuse järele on üks luukeredest olnud haruldaselt suur, nii et esialgu tekkis arvamine, et tegemist on loomakontidega. Samast leiti ka üks vaskraha, millel osa kirja on roostetamise tagajärjel kadunud. Arvatavasti on see Rootsi raha, milliseid meil juba varemalt on leitud külluses.

1.08.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles