Postimees 1931. aastal: kõmuline tapmine Viinis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viinist, 27. juulil. (Trj.) Austria pealinnas sündis poliitiline mõrtsukatöö, millest arvatakse, et ta on vene GPU korraldusel teostunud. Oma eramajas Viini Gersthofi eeslinnas tapeti tuntud Saksa kommunist ja Nõukogude Vene agent Semmelmann.

Tema laskis maha keegi isik, kes nimetab ennast Spielmanniks, kuid tunnistab ise, et see nimi on välja mõeldud. Tapetu Semmelmann on üks seitsmest kommunistist, kes 1928. a. Berliini kriminaalkohtu hoones vahtidele kallale tungisid ja vabastasid kaks kommunistide juhtivat tegelast, kes olid kohtu all riigi äraandmise pärast. Kallaletungijad pääsesid põgenema ja hiljem saadi teada, et nad viibivad nõukogude Venemaal.

Kiires korras on asutud põhjalikule juurdlusele. Politsei on arvamisel, et Semmelmann viimasel ajal seisis ühenduses fascistlikkude organisatsioonidega, kellele ta müüs salajasi teateid kommunistide kavatsustest. See asjaolu põhjustab arvamist, et Semmelmanni tapmine on sündinud GPU ülesandel.

Esialul puudub võimalus kindlaks teha tapja, n.n. Spielmanni isikut, kuna see keeldub seletusi andmast enesest, kui ka mõrtsukatöö põhjustest. Tapjal oli Helveetsia pass, mille abil ta pääses üle piiri Viini kaks päeva tagasi. Nüüd on selgunud, et pass oli osavalt võltsitud.

28.07.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles