Action’it nii et tapab

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asko Kase
Asko Kase Foto: Eetriüksus

Kui Ilmar Raag oli «Detsembrikuumuse» lavastamisest ära öelnud, seisis produtsent Artur Talvik küsimuse ees, kes hakkab väntama 27 miljoni kroonist ajaloolist action-draamat, kui kõik tahavad teha suurt kunsti?


Ta otsustas riskida – andis stsenaariumi lugeda stuudio noorele kolleegile, alles 28-aastasele filmikooli magistriõppe tudengile Asko Kasele, kel oli ette näidata üks puhas kunst, lühimängufilm «Zen läbi prügi», aga ka üks märul «Hundi agoonia» – too kuulus linateos, mille tellis Urmas Sõõrumaa Falcki sünnipäevaks.


Teeme ära, kostis Kase paari päeva pärast. Kas sa ikka saad aru, millega sa riskid, küsis Talvik igaks juhuks üle. «Muidugi saan, stsenaarium on pask, aga lihvime korda,» vastanud Asko. Otsust langetama, nagu ta on tunnistanud, ajendanud teda mullu aprillis koduakende all segipekstud Tallinn ja otsene paralleel sellega, mis toimus linnas 1924. aasta 1. detsembril kommunistliku riigipöördekatse ajal.


Igatahes action’it on filmis nii et tapab – kas ka muud, otsustagu igaüks ise. Talvik sai, mis ta tahtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles