Soros versus Orbán (6)

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ärge laske Sorosel viimasena naerda!» teatab riigi rahadega tellitud kampaaniaplakat Budapesti tänaval.
«Ärge laske Sorosel viimasena naerda!» teatab riigi rahadega tellitud kampaaniaplakat Budapesti tänaval. Foto: Pablo Gorondi/AP/Scanpix

George Sorose näopildiga plakatid Budapestis, kohati soditud tekstiga «räpane juut», Kesk-Euroopa Ülikooli sulgemine ja plaan – sarnaselt Venemaaga – sundida välisrahastuse toel tegutsevaid vabaühendusi ennast «välisagentidena» arvele võtma – selline on Ungari peaministri Viktor Orbáni loodud väärtusruum. 21. sajandi peamine võitlus käib juba ammu avatuse ja suletuse, mitte parem- või vasakpoolse maailmavaate vahel.

Orbáni ja ungari juurtega USA miljardäri vastasseis on aga seda märgilisem, et Sorose puhul on tegu inimesega, kes pärast Nõukogude Liidu lagunemist asutas hulgaliselt vabaühendusi (sh 1990. aastal loodud Avatud Eesti Fond). Rändekriis on aga näidanud, et mitme Kesk- ja Ida-Euroopa riigi veerand sajandit püsinud suund harituma, tolerantsema ja avatuma ühiskonna poole on hakanud muutuma.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles