Armastatuim eestlane

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: A.Peegel

Andrus Veerpalu tõestas viimase paari päevaga, et inimene võib olla ühekorraga ametlikult patune, kuid samal ajal kogu Eesti rahva vaieldamatu lemmik. Ilmselt ei eksi need, kes väidavad, et Veerpalu kaks olümpiavõitu ja kaks maailmameistritiitlit ei liitnud rahvast kaugeltki nii palju kui neljapäeval kinnituse saanud positiivne dopinguproov.


Sotsiaalmeedia võimaluste toel käivitunud Veerpalu toetuskampaania võttis ühe ööpäevaga üles Eesti jaoks enneolematud tuurid – sellised, mis on võimalikud vaid üldrahvaliku šoki korral.

Facebookis loodud lehekülg «Usume Andrus Veerpalu» kogus 24 tunniga üle 55 000 toetaja. Justkui taasiseseisvumisaja vaimus plaanitakse pühapäevaks inimketti Veerpalu kodulinnast Otepäält Tartusse ja sealt edasi Tallinna. Suuremates linnades elavaid inimesi kutsutakse üles samal ajal lihtsalt tänavatel kogunema ja sangarit toetama. Juba on poodidesse ja internetiavarusse ilmunud müügile Veerpalu süütusesse uskuva sõnumiga särgid.

Inimeste jäägitut usku näitab ka Postimehe veebis korraldatud küsitlus, kus koguni 89 protsenti vastanutest kinnitasid, et usuvad Veerpalu puhtusesse. Uskumatult võimas toetus, veel uskumatum näib see kõik aga olukorras, kus ametlikult on kinnitatud, et suusamehe dopinguproov oli positiivne.

Teadusel põhinev analüüs ei veena inimesi kaugeltki nii palju kui 40-aastase mehe nukker silmavaade ja vaiksel häälel öeldud sõnad, et ta võib oma puhtust kinnitada. Üldsuse silmis pole süüdi või süütu küsimust olemas – mõistagi süütu! Aus mees ju ei valeta.

Inimeste piiritu austuse väljateenimiseks peab mehes olema midagi väga erilist. Midagi sellist, mis läheb korda vanamemmedele-taatidele, keskealistele perepeadele ja noorele põlvkonnale. Kusjuures seda salapärast miskit ei saa tekitada ühegi mainekujunduskampaaniaga, see kas on või ei ole.

Kuigi Veerpalu on paarkümmend aastat püsinud meedia tähelepanu all, pole ükski ajakirjanik suutnud tema tegelikku olemust väga täpselt avada. Jah – kõik teavad, et tegemist pole suure jutumehega, et ta armastab häid autosid ja kiiret sõitu, et tegemist on erakordselt tõsise spordimehega, ja mis paljude jaoks peamine, musterisast perekonnapeaga.

Väliselt jätab Veerpalu tavalise eesti mehe mulje – niisama vatramise asemel eelistab tööd (trennis) rügada, võimaluse korral eelistab aga üldsuse eest varjus püsida. Tema sisemusse ei näe aga mitte keegi peale abikaasa Angela, kui temagi.

Kuid üks asi on Veerpalu jaoks väga oluline, see on isa­roll. Tänapäeva kiirete muutuste ajastu mõistes juba väga pikk kooselu Angelaga ja neli last on omaette märk. Pole ju saladus, et võimalusel võttis Veerpalu pere rasketesse treeningulaagritesse või suurvõistlustele kaasa. Olles lastele võimsa mõjuga eeskuju, suunas ta nad justkui iseenesest suusatamise juurde.

Veerpalu ei loobunud oma rollist ka siis, kui hinge mattis raske teadmine, et dopinguproov on osutunud positiivseks. Angelaga jagas ta oma muret, kuid lapsi otsustas säästa. Ametlikult tippspordist loobununa kehastus ta nende lähimaks abiliseks.

Nii võitis 14-aastane peretütar Anette märtsi lõpus oma esimesed kaks Eesti täiskasvanute meistri tiitlit just määrdemeister Andruse ette valmistatud suuskadega. Sümboolne hetk, millest võiks unistada iga laps ja lapsevanem.

Võimalik, et just sellised hetked andsid Veerpalule jõudu rasket koormat kanda. Lisaks ka sisemine tasakaalukus. Teda tundvad inimesed on väitnud, et just see omadus aitas teda spordis võitudeni, ja aitas ka viimased paar kuud kestnud ootuse üle elada.

Nüüd saab ta ammutada jõudu teadmisest, et on armastatuim eestlane. Kahtlusteta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles