Postimees 1938. aastal: 1600 km pikkune terasvöö Tsehhoslovakkia ümber

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees 15.06.1938
Postimees 15.06.1938 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Tsehhoslovakkia kindralstaabi ülem on Inglise ajakirjanikkudele andnud võimaluse tutvuda kindlustustega ühes piiriosas. Lehed kirjutavad muuseas: 1600 kilomeetri pikkuses piiriosas on Tsehhoslovakkia püstitanud kindlustussüsteemi, mille ehitamisel on kaasa aidanud Prantsuse insenerid ja pioneeriohvitserid.

Kõik Prantsuse Maginot-liini ehitamisel saadud kogemused on antud kasutada Tsehhoslovakkia kindralstaabile. Piirile on ehitatud hiiglasuuri terasväravaid, mis tõusevad automaatselt maa seest üles ja sulevad tee ründajatele. 180-meetriliste vahemaade järele on kaevatud maskeeritud tankilõkse.

Maapealsete kindlustuste süsteemi juhitakse maa-alustest punkritest. Ainsa nupuvajutusega on võimalik laadida traattõkked kõrgepingega, sulgeda terasväravad ja avada tankilõksud. Raskesuurtükiväe ja õhutõrjesuurtükkide tuld juhitakse maa-alustest periskoopidest.

Nende kindlustuste taga algab tõeline Tsehhoslovakkia Maginot-liin. See koosneb enam kui 1000 terasega kindlustatud kaeviku katkematust ketist, mis on omavahel ühendatud tunnelitega. Kaevikutesse viivad eri raudteeliinid.

15.06.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles