Toomas Sildam: let’s make Europe great again!*

Toomas Sildam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Sildam
Toomas Sildam Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Päev enne eilset, kui Postimehe endised tegijad kogunesid Tallinna Maakri tänaval oma ajalehte taas suuremaks tegema, said Hamburgi lähedal Wentorfis kokku ühe suguseltsi inimesed ja sõpruskonna tuumik, et tähistada hea mehe juubelit. Tulijaid oli Chicagost Kaironi ning sünnipäevalapse kiitmise kõrval ei räägitud ilmast, vaid poliitikast.

Kõrvalmaja aknast paistis suurelt teleriekraanilt BBC otsepilt uue terrorirünnaku alla langenud Londonist ja sünnipäeva kodupeol kõneldi hirmutavast maailmast – mitte müüridest, küll aga paremast politseist. Üks ettevõtja oli käinud nii Peterburis kui ka Moskvas ning arvas, et ilusad linnad küll, kuid Putini Venemaad pole võimalik mõista. Teine ärimees muretses, kuidas mõjutab Baltimaade rinderiigi kuvand välisinvestorite otsuseid. Ühendriikidest saabunud noor mees palus Vana Maailma ees vabandust USA viimaste presidendivalimiste tulemuse pärast.

USA, kes hoidis läbi kogu külma sõja Lääne-Saksamaa vabadust ja keda Wentorfis kogunenud sõpruskond alati poolehoiuga mõistis, oli kuhugi kõrvale vajunud. Lahkunud.

Mitte päriselt, sest peagi kõlasid Donald Trumpilt kaaperdatud loosungid.

«Europa first!»

«Let’s make Europa great again!»

Millised värskendavad sõnad meie veidi segadusse sattunud Euroopas.

Riigikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni nõunik Toomas Sildam töötas 19962006 Postimehes reporteri, toimetaja ja uudiste toimetuse juhatajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles