Juhtkiri: kas Eestit ja Tallinna juhivad siis köögitüdrukud? (22)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas ja Jüri Ratas.
Taavi Aas ja Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Eestis on hulk poliitikuid oma kohale sattunud juhuslikult, omamata sageli teadmisi, oskusi ja moraalseid omadusi, mida nende positsioon eeldaks. Kunagi kirjutas Lenin, et iga köögitüdruk peab olema võimeline riiki juhtima, mille all pidas silmas küll midagi muud, kuid nii või teisiti on tema unistus mitmel pool teoks saanud. Näiteks Venezuelat juhib viimased neli aastat ilma igasuguse hariduseta bussijuht. Elu on seal küll nigelamaks läinud, kuid sellegipoolest on kogu maailmale selgeks tehtud, et bussijuht suudab riiki juhtida. Ise põhjendab ta ebaõnnestumisi vaenlaste, eelkõige USA vandenõuga.

Veel mõni aeg tagasi põhjendas ka Keskerakond kõike, mis nende ridades ja juhitavates omavalitsustes halvasti, poliitiliste vastaste salajase vandenõuga, muuhulgas vabandati sellega välja oma liikmete ebapädevust ja ebaausust. Selleks kutsuti ellu munitsipaaleelarvest rahastatav propagandaaparaat eesotsas Tallinna TVga, mille eesmärk oli selgitada, et korruptsioon ja muu selline polegi nii üheselt inetu, nagu esmapilgul paistab. Olukord muutus, kui pikki aastaid riigile vastandunud Keskerakond pääses peale all-linna võimule ka Toompeal. Nüüd on raske kõike ebameeldivat salavastaste ja kallutatud jõudude süüks pöörata.

Kui abilinnapea Arvo Sarapuu sai korruptsioonikahtlustuse, teatasid Keskerakonna juht peaminister Jüri Ratas ja Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas, et ametiseisundit kuritarvitanud Sarapuu ei saa ametis jätkata, ent see tõstatas mitu küsimust. Esiteks, miks ei nõua Ratas ja Aas linnavolikogu esimehe Kalev Kallo lahkumist. Viimane on samuti korruptsioonisüüdistuse saanud. Ja teiseks, kuidas on võimalik, et Tallinna linnas hallitusseenena vohava korruptsiooni puhul pole Keskerakonna juhid, aga ka nendesse juhtumitesse segatute ülemused ja alluvad teadlikud toimepandud seaduserikkumistest. Kas Taavi Aas sai Sarapuu ebaaususest teada tõesti alles möödunud neljapäeval? Või Keskerakonna juhid? Kui see vastab tõele, siis juhivad Eesti riiki ja Tallinna linna köögitüdrukud ja bussijuhid.

Keskerakonna puhul oleks valitsusse pääsemise eelduseks pidanud olema see, et Edgar Savisaare ülesehitatud klannisüsteemi niidistikud valgustatakse läbi ja puhastatakse erakond ebaausatest inimestest, mh Savisaarest endast, kes tulnuks linnapea kohalt tagandada. Kuna IRL ja sotsiaaldemokraadid seda ei nõudnud, on terve Eesti olukorras, kus valitsuse juhterakonna Augeiase tallid edasi lehkavad ja nende puhastamiseks pole erakonna juhtidel südant, julgust ega mõistust. Me ei ela paraku muinasjutumaailmas, kus Smaragdlinna Võlur kingiks kellelegi aju, kellelegi südame ja kellelegi puuduva julguse. Need oleksid pidanud juba enne valitsusse minemist omal kohal olema.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles