Postimees 1932. aastal: käsitsi lahing kommunistide ja «nazide» vahel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Berliinist, 26. mail. Preisi äsjavalitud uuel maapäeval oli metsik lahing, mille taolist üldse Saksamaa parlamendi ajalugu ei mäleta ja mis üldse parlamentide ajaloos on olematu. Rahvussotsialistide ja kommunistide vahel puhkes maapäeva koosolekul vihane lööming, nõnda et kogu koosolekusaali sisseseade lõhuti puruks ja hulk inimesi sai haavata.

Lahing algas sellega, et rahvussotsialistide resolutsiooni puhul, milles nõuti uurimist Preisi kohtute korralduse kohta, üks kommunistlik kõneleja tungis hitlerlastele ägedalt kallale. Muuseas ütles kommunistlik rahvasaadik, et rahvussotsialistid on Saksamaale toonud «poliitiliste mõrtsukatööde süsteemi».

Nende sõnade peale tõusis vihaste hitlerlaste pinkidel metsik kisa. Hitlerlased asusid ründama kõnetooli, et kõnelejale nahapeale anda. Kommunistid asusid omalt poolt rünnakule pommitades hitlerlasi tindipottidega. Pärast seda esialgset «tulevahetust» puhkes täielik käsitsi lahing. Löögiriistadena kasutati toole, lauapulte, lampe ja kuivatuspresse. Teenrid ja teised maapäeva liikmed segasid end vahele ja pärast ägedat maadlust läks lõpuks korda kaklejaid lahutada.

Lahingus on hulk rahvasaadikuid saanud kaunis raskesti haavata, eriti arvuliselt nõrgemad kommunistid. Kõige raskemini sai aga vigastada, nagu tavaliselt seesugustel juhtumistel, hoopis ilmsüüta kõrvalseisja – sotsiaaldemokraatlik maapäeva liige Jürgenson, kes tahtis paari kaklejat lahutada.

Jürgenson viidi meelemärkuseta olukorras haiglasse. Teised haavatud said kohapeal esimest abi arstidelt, kes kuuluvad maapäeva koosseisu.

Mürgel suurenes veel seeläbi, et ka pealtvaatajate rõdudel kommunistide ja rahvussotsialistide mõtteosalised läksid omavahel kaklema. Seal oli valvuritel ja teenritel palju tegemist, enne kui nad said «kaastunde lahingu» sumbutada.

Preisi maapäeva koosolekusaal pakkus pärast lahingut haledat pilti. Ühtegi lauda ei olnud püsti ja toolid, lambid ja muu sisseseade oli peaaegu viimseni purustatud.

Maapäeva vanematekogu astus viibimata kokku ja otsustas maapäeva koosolekud edasi lükata 1. juunini.

27.05.1932

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles