Juhtkiri: Keskerakonna viimased päevad (19)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu
Arvo Sarapuu Foto: Martin Ahven/Õhtuleht.

Prügi haiseb. Ja haiseb ka Tallinna prügiveoga seotud majanduslik-poliitiline etendus, mille uus vaatus algas valdkonna eest vastutanud keskerakondlasest abilinnapea Arvo Sarapuu kinnipidamisega ning kahtlustuse esitamisega.

Keskerakond surub riigikogus läbi riigihangete seaduse muutust, millega omavalitsus saaks võimaluse sisetehinguteks ehk vabad käed jäätmeveo korraldamisel. Ettevõtjate sõnul luuakse sellisel juhul pealinnas munitsipaalmonopol. Üks pool ütleb niisiis, et tarbija vabast konkurentsist ei võidakski, teine kinnitab vastupidist. Mängu keskel asub Sarapuu, kes on rääkinud prügireformi vajadusest pealinnas, esitlenud, rind kummis, uusi prügiautosid ning on eitanud igasugust seotust ühe jäätmefirmaga, kui ajakirjandus sellele viitas. Kõnealuse seadusemuudatuse eest on seisnud agaralt Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu, Arvo abikaasa, kelle sõnul on sisetehingute lubamine paljude omavalitsuste soov. Teda prokuratuur käimasoleva kriminaalmenetlusega ei seosta.

Postimees rõhutas 18. märtsi juhtkirjas, et prügivedu peab olema korraldatud kodanike-maksumaksjate huvides efektiivselt ja läbipaistvalt. Samuti seda, et riik ja omavalitsus peaksid aitama luua ettevõtlusele sobilikku keskkonda, mitte seda koomale tõmbama. «Riik ja kohalik omavalitsus ei peaks sekkuma ettevõtlusesse turgudel, kus eraettevõtjatevaheline konkurents toimib või kus see on võimalik,» teatas konkurentsiamet sel nädalal pöördumises riigikogu majanduskomisjoni, keskkonnaministeeriumi ja justiitministeeriumi poole, vastustades sisetehinguid lubavat seadusemuudatust.

Korruptsioon on juriidiline, aga ka tajumise küsimus, teisisõnu peab võimu tegevus ka näima aus. Tallinna tegevlinnapea Taavi Aasa sõnul ei leidnud Arvo Sarapuud uurinud linna sisekontroll midagi kahtlast. Seepeale võiks irooniliselt muiata, et see üksus ei tajuks korruptsioonikahtlust kardetavasti isegi siis, kui kahtlus tegevlinnapead vuntsist sikutaks. Täielik võim korrumpeerib täielikult.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles mai alguses Postimehe usutluses: «Ma olen mitu korda öelnud, et Keskerakond ei pea olema see erakond, kes on korruptsioonijuhtumites pidevalt sees. /---/ Minu soov on seda erakonda muuta.» (PM 3.05)

Ja nii tegelebki Eesti valitsusjuht pidevalt erakonna muutmisega. Loetelu erakonnakaaslastest, kellele Ratas on pidanud eri põhjustel suuvoodriks olema, kelle tegevust selgitama, keda noomima ja keda otsesõnu hukka mõistma, pikeneb aina: Repinski, Stalnuhhin, Toom, Reps, Semjonov, Loone, Ivanova, Korb, Sarapuu... Aga Ratas on kuulnud mõnelt eelnimetatult ka avalikku hoiatust, et «sina kuulud Keskerakonda, mitte Keskerakond ei kuulu sulle».

Viimnepäev pole vast veel käes, kuigi viimased päevad näitavad, et klooster põleb heleda leegiga. Kollektiivse Savisaarega aga valet ja valskust enam ei varjuta.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles