Peeter Langovitsi tagasivaade: Ahtisaari riigivisiit Eestisse

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome Vabariigi kümnes president Martti Ahtisaari astus ametisse 1. märtsil 1994 ja saabus 31. mail koos abikaasa Eevaga kahepäevasele riigivisiidile Eestisse. Enne Eestit oli ta jõudnud külastada Lõuna-Aafrika Vabariiki ja Venemaad.

Presidendipaari delegatsioon saabus erilennuga. Kell 11 võtsid neid Kadriorus vastu president Lennart Meri ja proua Helle Meri, kõrged ametnikud ja diplomaatiline korpus. Kohtumiste keskmes olid suhted Venemaaga, Eesti olukord ja integreerumine Euroopaga.

Aega jätkus ka linnaga tutvumiseks. Käidi Toomkirikus ja vaateplatvormil, kus Meri külalistele vanalinna näitas. Samal ajal jõudsid Eeva Ahtisaari ja Helle Meri suursaadikuproua Kaarina Kaurinkoski seltsis tutvuda lossipargiga, kuulata kontserti Niguliste kirikus ja külastada Soome Instituuti ning rahvusraamatukogu. Ühiselt käidi raekojas, õhtupoolikul asetas Ahtisaari pärja Vabadussõjas hukkunute mälestuseks reaalkooli mälestusmärgi juurde. President Meri andis Soome presidendi auks piduliku õhtusöögi Sakala keskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles