Ekspert Tony Walker viitab: ISIS kutsus eelmise nädala pikas promovideos võitlejaid terrorile (2)

Tony Walker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchesteri spordihall pärast pommirünnakut.
Manchesteri spordihall pärast pommirünnakut. Foto: SCANPIX

Pommirünnak Manchesteris on Islamiriigi või nende toetajate töö, kirjutab veebiväljaandes The Conversation La Trobe’i ülikooli kommunikatsiooniteaduskonna abiprofessor Tony Walker.

Muster on tuttav. Noored inimesed, kes olid saabunud muusikaüritusele, avastasid end korraga keset «õõvastavat terrorirünnakut», nagu kirjeldas Briti peaminister Theresa May.

Politsei usub, et rünnaku Manchesteri spordihallis, milles on seni hukkunud 22 ja viga saanud 59 inimest, põhjustas pommiplahvatus. Praegu pole veel selge, kas lõhkeseadeldis oli enesetaputerroristi küljes või oli see peidetud kuhugi mahajäetud seljakotti.

Eile hilisõhtul toimus pärast popkontserti plahvatus Manchester Arena väljapääsude juures. Ariana Grande kontserdil oli palju alaealisi. / Scanpix
Eile hilisõhtul toimus pärast popkontserti plahvatus Manchester Arena väljapääsude juures. Ariana Grande kontserdil oli palju alaealisi. / Scanpix Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images

Ükski rühmitus ei ole rünnaku eest veel vastutust võtnud*. Ent peab tähelepanu juhtima sellele, et eelmisel nädalal avaldas terroriorganisatsioon Islamiriik 44-minutilise video, milles eri rahvustest võitlejad kutsusid üles nende toetajaid oma kodumaal terrorirünnakuid läbi viima.

Üks ülesastujaist oli Briti mees.

Mis teeb Islamiriigi praeguses olukorras veel ohtlikumaks – isegi siis, kui see on meeleheitel –, on see, et islamiäärmuslased on sattunud oma tugipunktides Iraagis ja Süürias suure pinge alla. Neil libiseb Iraagi põhjaosas Mosuli linn käest ja nad on sattunud ohtu isegi Süürias oma «pealinnas» Ar-Raqqah’s.

On tähtis, et me ei teeks ennatlikke järeldusi rünnaku eest vastutavate isiku(te) identiteedi kohta. Siiski, ükskõik milliseid hinnanguid me tapatalgutele Manchesteri spordihallis ka ei annaks, võime üht asja kindlalt välja öelda: see viimane pommirünnak näitab selgelt, kui haavatavad on tegelikult Euroopa linnad vägivallaaktile.

Aimates, millise sügava šoki võib see rünnak põhjustada Suurbritannias, peab mainima, et see on üks kohutavamaid terrorismiga seotud episoode alates 2005. aastast, mil Londoni ühistransporti tabas pommirünnak, kus hukkus 52 inimest.

Terrorirünnak Londonis 2005. aastal. / Scanpix
Terrorirünnak Londonis 2005. aastal. / Scanpix Foto: SCANPIX

Ülemöödunud aastast alates on korraldatud üle poole tosina terrorirünnaku Euroopa eri kohtades, sealhulgas Prantsusmaal, Saksamaal, Belgias ja Suurbritannias, kusjuures nii mõneski riigis on olnud niisuguseid vahejuhtumeid mitu korda.

Euroopa riikide valitsused seisavad silmitsi asjaoluga, et inimeste turvalisus on ohus. Rünnakud neile võivad toimuda igal hetkel ja igas paigas. Vähemalt nii on terroriaktid eelmisel aastal näidanud.

See omakorda heidab suure väljakutse julgeolekuteenistustele, kaasa arvatud politseile, ja Suurbritannia puhul MI5-le, luureagentuurile, mis vastutab sisejulgeoleku eest.

Juhuslike terrorirünnakute läbiviijate ja ettekavatsejate vastu on tohutult raske, kui mitte võimatu võidelda, kui just ei rakendata avatud ühiskonna suhtes täiendava julgestuskontrolli meetmeid, millega enamikul kodanikest oleks kindlasti raske nõustuda.

Manchesteri rünnaku läbiviimine toob tegelikult välja raskused rahvarohkete muusikaürituse turvamisel.

Kui Prantsusmaa on olnud viimase seitsme aasta jooksul põhiline terrorismilaine ohver, siis Suurbritannia on nüüd viimasel ajal tema kannul.

Viimane intsident enne pommirünnakut Manchesteris oli see, kui sõidukijuht sõitis Westminstri sillal jalakäijatele otsa ja tulistas surnuks politseiniku parlamendihoone ees.

Kontserdihalli rünnak Manchesteris meenutab tulistamist Pariisi Bataclani kontserdihallis 2015. aasta novembris, mille tagajärjel oli tohutul hulgal hukkunuid.

Siis võttis rünnaku eest vastutuse Islamiriik.

Manchesteri sündmused teevad päevapoliitika keeruliseks, sest see juhtus keset Briti üldvalimiskampaaniat, milles on põhilised küsimused sisseränne ja Suurbritannia lahkumine Euroopast.

Kuidas see kasutatakse ära järgmistel päevadel ja nädalatel, on raske hinnata, kuid rusikareegli järgi lõikavad sellistest intsidentidest kasu kõige rohkem just parem-, mitte vasakpoolsed parteid.

Teiselt poolt, valitsused, kes on võimul ja vastutavad seega turvalisuse eest, seisavad paratamatult silmitsi ebamugavate küsimustega terrorirünnakute ennetamise kohta. Kui see on tõesti põhjus, mis on seotud rünnakuga Manchesteris.

Terrorivägivald möllab nüüd Euroopas. On raske näha sellele lõppu.

*Toimetaja märkus: paar tundi hiljem pärast loo avaldumist võttis terrorirühmitus Islamiriik rünnaku eest vastutuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles